Icapital, vozarine prijevoza nafte ostaju jednake

Budući da na Zagrebačkoj burzi sada kotira nekoliko kompanija iz brodarskog sektora, odlučili smo se osvrnuti na analize analitičara u svijetu u pogledu tog sektora.
Naravno, treba imati na umu da se razlikuju očekivanja za brodare koji se bave prijevozom nafte od onih koji se bave prijevozom suhih tereta.

Što se tiče nafte, čini se da vozarine ostaju povoljne. Proizvodnja OPEC-a je u siječnju ponovno porasla, što neki tumače kao znak da slijedi još jedan snažan mjesec. Osim toga, fizička potražnja zbog sezonalnih kretanja slabi pa je contango riječ koja se sve češće čuje. Podsjetimo, riječ je o situaciji kada su cijene na spot tržištu dovoljno niže od futures ugovora da investitori smatraju kako se isplati naftu sada kupiti, čuvati na tankerima uz određenu cijenu (u ovom dijelu se vide mogućnosti za brodare) te prodati kasnije po dovoljno višoj cijeni da se ostvari dobit.

S druge strane tržište suhih tereta od početka krize nije pokazalo znakove da bi uskoro mogao uslijediti period rasta. BDI indeks, koji mjeri vozarine u ovom segmentu, je trenutno na jednoj od najnižih razina otkad postoje mjerenja. Indeks je sada na oko 559 bodova uz prisutan trend pada, dok je povijesni minimum 554 boda (postignut 80-ih godina prošlog stoljeća). Za usporedbu, 2008. godine je vrijednost premašila 11.000 bodova.

Analitičari ipak smatraju da je današnja situacija lakša od one iz 80-ih godina zbog trenda rasta trgovinske razmjene i rekordno niskih kamatnih stopa

You may also like