IBM u padu već četrnaest kvartala za redom

International Business Machines (IBM) ostvario je u trećem tromjesečju pad prihoda za 13,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je već 14. kvartal zaredom kako prihodi tog tehnološkog diva padaju.

IBM je u ponedjeljak objavio kako su njegovi ukupni prihodi u proteklom kvartalu iznosili 19,28 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali 19,62 milijarde. Neto dobit kompanije pala je, pak, za 14,5 posto, na 2,96 milijardi dolara, dok je u trećem tromjesečju prošle godine iznosila 3,46 milijardi. Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu, u dubokoj je tranziciji. Već se dulje vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema ‘cloud’ i uslugama mobilne sigurnosti. Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra ‘strateškim imperativima’, a to su ‘cloud’ i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju oko 17 posto na godišnjoj razini.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova te 104 godine stare kompanije. IBM-u ne ide u prilog ni jačanje dolara jer na taj način padaju njegovi prihodi s inozemnih tržišta, na kojima ostvaruje više od polovice ukupnih prihoda. U proteklih godinu dana vrijednost dolara prema košarici najvažnijih svjetskih valuta porasla je oko 17 posto. Snažan dolar srezao je, poručuje poslovodstvo IBM-a, prihode tvrtke za 9 posto. Kako se, pak, usporava rast kineskog gospodarstva, prihodi IBM-a u Kini pali su u proteklom tromjesečju za 17 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Velika IBM-ova tržišta, kao što su Brazil i Rusija, zaronila su, pak, u recesiju, a usporava se i rast indijskog gospodarstva. Zbog toga je IBM u proteklom tromjesečju u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini zabilježio pad prihoda od 30 posto na godišnjoj razini. Zbog svega toga, poslovodstvo IBM-a smanjilo je procjenu operativne zarade u ovoj godini u raspon od 14,75 do 15,75 dolara po dionici, dok je prije očekivalo zaradu između 15,75 i 16,50 dolara. Kako su poslovni rezultati IBM-a slabiji nego što su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali, cijena dionice tog tehnološkog diva pala je u ponedjeljak na Wall Streetu za 4,8 posto. “To je još jedan primjer s kakvim se snažnim čeonim vjetrovima suočavaju velike tradicionalne tehnološke kompanije u okruženju koje se stalno mijenja jer se sve više klijenata usmjerava na ‘cloud'”, kaže Daniel Ives, analitičar u tvrtki FBR Capital Markets.

You may also like