Ian Duncan Smith: Štednja dijeli ljude, treba trošiti

Britanski ministar koji je podnio ostavku u petak izjavio je da ljudi u radnoj dobi nepravedno snose teret smanjenja deficita, osporivši tvrdnju premijera da svi dijele teret krize i oštrih mjera štednje.

Ian Duncan Smith, koji je podnio ostavku na dužnost ministra rada i mirovinskog sustava zbog promjena u isplaćivanju invalidnina, rekao je da je bio izvrgnut “ogromnom pritisku” da smanji proračun za socijalna davanja u sklopu “očajničke potrage za uštedama” uoči prošlotjednog predstavljanja proračuna u parlamentu.

Duncan Smith je opovrgnuo nagađanja da je podnio ostavku zbog svog stajališta da Britanija treba izaći iz EU-a, koje je u suprotnosti sa stajalištem premijera Davida Camerona i ministra financija Georgea Osbornea.

On je rekao za BBC da su promjene u socijalnim davanjima uz istodobno smanjenje poreza za bogate u proračunu štetne za Cameronovu Konzervativnu stranku i za zemlju. “To je jako nepravedno…”, rekao je on u prvoj izjavi otkako je dao ostavku. “I ta nepravda je štetna za vladu, štetna je za stranku i zapravo šteti zemlji”, istaknuo je on.

You may also like