Ian Cliff: Britanija želi ostati u Europskoj uniji

Britanska vlada smatra da je postigla dobar dogovor s Europskom unijom i da može preporučiti britanskim biračima da glasuju za ostanak u Uniji, rekao je u petak u Zagrebu britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Govoreći na javnoj tribini o reformama koje je britanski premijer David Cameron dogovorio na summitu EU-a prošli petak, Cliff je kazao da su se britanski zahtjevi odnosili na četiri područja – jačanje konkurentnosti EU-a, euro, zaštitu suverenosti i socijalne naknade.

Za Veliku Britaniju simbolički je jako važno što je dogovorom priznato da euro nije jedina europska valuta, kazao je. Isto tako, jako važnim smatra dogovor o uvođenju tzv. “crvenog kartona” za nacionalne parlamente kojim je osnažena njihova uloga u procesu donošenja odluka, ističući da Velika Britanija nikada neće pristati na uspostavu europske superdržave po uzoru na SAD.

Najvažniji element dogovora odnosi se na ograničavanje socijalnih naknada za radnike iz drugih država članica, što će po potrebi moći uvesti i druge države članice. Po dogovoru, radnici iz drugih država članica morat će živjeti u Velikoj Britaniji četiri godine i uplaćivati u sustav prije nego budu mogli ostvariti pravo na naknade, a tu “kočnicu” Britanija će moći koristiti sedam godina nakon njezina aktiviranja.

Dječji doplatak za njihovu djecu koja žive u svojoj matičnoj državi također će biti usklađen s troškovima života u toj državi a ne Velikoj Britaniji, kazao je, obasnivši da se time želi spriječiti zloporabe britanskog sustava socijalne skrbi, tzv. socijalni turizam.

Velika Britanija nije dobila sve što je tražila, napomenuo je Cliff, ali vlada dogovor smatra dobrim i biračima će preporučiti da glasuju za ostanak u Europskoj uniji na referendumu 23. lipnja. “Neki smatraju da bismo trebali izići iz EU-a, ali to nije stajalište britanske vlade”, istaknuo je.

S obzirom na to da je britanska javnost jako podijeljena u pogledu članstva u EU-u, Cliff je na pitanje što bi se dogodilo da Britanci na referendumu glasuju za izlazak iz EU-a odgovorio da bi to bio “velik skok u nepoznato” i da se ne može reći kakvi bi nakon toga bili odnosi Velike Britanije s EU-om. “U interesu je britanskih poslovnih krugova i poslovnih krugova u drugim državama članicama da Velika Britanija ostane članicom zajedničkog tržišta”, istaknuo je.

Cliff je objasnio da je Velika Britanija oduvijek imala poseban status, izuzeća u EU-u, a rasprava o prirodi njezinih odnosa s Unijom u britanskom se društvu vodi već 40 godina.

You may also like

0 comments