Iako su ih Grci vrijeđali kao teroriste, Europljani su im još uvijek spremni financirati spas

Grčka pregovara sa svojim međunarodnim vjerovnicima o trećem programu pomoći. Urednik DW-a Christoph Hasselbach sumnja u smisao tih razgovora, ali se i čudi što se oni uopće održavaju.

Vrijeme istječe, kako se navodi. Do kraja kolovoza Grčka mora Europskoj središnjoj banci (ESB) vratiti dug od gotovo tri milijarde eura, u rujnu zatim Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) daljnjih 1,5 milijardi eura. Stoga pregovori o trećem paketu pomoći prije toga moraju biti okončani.
Tako ili slično tomu smo to već češće imali priliku čuti. I tijekom turbulentnog EU-ovog samita krajem lipnja je bilo riječi o kreditima za Grčku kako bi se otplatili drugi krediti. Drugim riječima, zemlja bi se, kako bi otplatila dugove, trebala još više zadužiti. Taj sustav će prije ili kasnije propasti. To znači da vjerovnici neće moći izbjeći djelomični oprost potraživanja dugova.

Nakon dva paketa pomoći Grčka ima više od 300 milijardi eura dugova, to je, prema najnovijim navodima Eurostata, oko 170 posto bruto domaćeg proizvoda. Time Atena zauzima tužnu vodeću poziciju u EU-u. Pored sve većih dugova tu je i pad gospodarstva. Grčko gospodarstvo bi tek 2017. trebalo ponovno rasti. MMF vjeruje da će Grčku bez daljnjeg oprosta dugova čak i pod povoljnim uvjetima njezini dugovi ugušiti – isto misli i lijevo-desna vlada u Ateni. Europska unija upućuje na to da Grčka većinu svojih kredita s kamatama treba početi otplaćivati tek od 2023. godine. No treba konstatirati: teret dugova je težak, i to u državi sa sve starijim stanovništvom, čije najpametnije glave napuštaju zemlju.

Ravno je političkom čudu što se pregovori o trećem paketu pomoći sada uopće održavaju. To, kao prvo, važi za samu Grčku. Tsiprasova vlada je donedavno ne samo grubo odbijala zahtjeve vjerovnika, već je i sam narod pozvala da se izjasni o tome, ne propustivši da mu preporuči jedno NE – što se, kao što je bilo poželjno, sa 60 posto glasova protiv i dogodilo. Drugi dio političkog čuda se može vidjeti u drugim zemljama eurozone. Tsipras i njegovi ljudi su te zemlje, prije svega Njemačku, vrijeđali kao ucjenjivače; sada već bivši ministar financija Yanis Varoufakis je svoje europske kolege čak nazivao teroristima. Sada su upravo te zemlje one koje ponovno trebaju plaćati – i očito su, što je čudo, i spremne to učiniti. Hoće li svi parlamenti igrati tu igru – to je druga stvar. Ali da je, na primjer, inače kritični finski parlament odobrio otpočinjanje pregovora je dio začuđujuće velikodušnosti zemalja eurozone, koje su već potrošile puno živaca.

Na važne protuusluge, međutim, još uvijek čekaju. Nakon što je Tsiprasova vlada zavlačila, davala prazna obećanja i zavaravala, bilo bi iznenađenje kad bi sada bila ozbiljna po pitanju provođenja potrebnih strukturnih reformi. A i tada bi postojao problem oko pitanja je li Grčka sposobna nositi se s dugovima.Temelj za aktualne pregovore na grčkoj strani tvori činjenica da Atena na koncu nema drugog izbora. A europski partneri su na kraju odlučili politički, jer smatraju da bi slom eurozone gospodarski i politički imao nesagledive posljedice, tako da je bolje odvažiti se na još jedan pokušaj s kompliciranim partnerom. Ali na tom zajedničkom putu je uništeno dosta povjerenja. Europski političari su prečesto govorili o zadnjoj šansi. Ali jednom je i ta zadnja šansa stvarno propuštena.

You may also like