Iako je pandemija, rekordne su razine stakleničkih plinova

Analiza WMO
Globalna razina ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi i dalje je na rekordnim razinama, unatoč zaključavanju ekonomija i društava zbog pandemije koronavirusa, kaže se u najnovijem izvješću Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

To izvješće sugerira da je zadnji put razina ugljičnog dioksida bila tako visoka prije tri do pet milijuna godina. Tada je, kako se navodi, globalna temperatura bila veća za dva do tri Celzijeva stupnja, a razina mora deset do 20 metara viša nego sada.

Znanstvenici tvrde da su zatvaranja (lockdowni) zbog pandemije covida-19 smanjili emisije mnogih zagađivača i stakleničkih plinova, ali primjećuju da njihov utjecaj na ukupne koncentracije ugljičnog dioksida nije značajan.

UN-ova meteorološka organizacija upozorava da je globalni prosjek koncentracija ugljika u 2019. godini probio prag od 410 čestica na milijun (ppm), a rast se nastavlja i 2020. godine. “Probili smo globalni prag od 400 ppm-a 2015. godine, a samo četiri godine kasnije prešli smo 410 ppm-a”, rekao je generalni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

“Takva stopa rasta nikada nije viđena u povijesti naših zapisa. Pad emisija povezan sa zaključavanjem samo je mali trag na dugoročnom grafikonu. Trebamo kontinuirano izravnavanje krivulje”, rekao je Taalas

Pandemija Covida-19 po njemu nije “rješenje za klimatske promjene”, ali nudi platformu za održivije i ambicioznije djelovanje za smanjenje emisija i potpunu transformaciju industrijskih, energetskih i transportnih sustava, donosi NOS

You may also like

0 comments