I zapadni diplomati šalju poruke Iranu za nuklearni sporazum 7. srpnja

Vodeći zapadni diplomati pozvali su u nedjelju Iran da iskoristi šansu i okonča dugogodišnji sukob glede nuklearnog programa te zemlje, u trenutku kad traju pokušaji ostvarenja širokog dogovora između svjetskih sila i Irana.

Obje su strane prevladale mnoge razlike, ali ostaju neke ključne točke, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. “Imamo jedinstvenu šansu”, rekao je Steinmeier, ukazujući na izglede okončanja spora koji traje desetljećima i pokušavajući poslati znak nade u krizno područje Bliskog istoka. “To zahtijeva hrabrost i spremnost na kompromise, a ja se prije svega nadam da će Teheran pokazati tu hrabrost”, izjavio je šef njemačke fiplomacije.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Rusije, Sjedinjenih Država i Njemačke okupili su se u nedjelju na večer u Beču uoči isteka roka za sporazum s Iranom, što su ga zadali za utorak. “Ako je sporazum moguć, onda je sada trenutak za to”, izjavila je čelnica europske diplomacije Federica Mogherini, koja na pregovorima predsjeda skupinom šest svjetskih sila.

Istekom zadanog roka prestat će vrijediti raniji sporazum o smanjenju napetosti. To znači da bi Iran ponovno mogao razvijati svoje nuklearne aktivnosti koje su bile zamrznute, dok bi zapad mogao obnoviti sankcije toj zemlji. Ukoliko ovog tjedna ne dođe do sporazuma, udvostručit će se rok što ga je američki Kongres dao za preispitivanje politike prema Iranu i sad će iznositi 60 dana, što bi protivnicima sporazuma u Kongresu dalo više vremena. To bi opet značilo odgodu ukidanja sankcija, koje su nanijele veliku štetu iranskom gospodarstvu. “Neće biti pobjednika”, ukoliko pregovori propadnu, rekao je Steinmeier.

Iranski predsjednik Hassan Rowhani obećao je biračima da će sankcije biti uskoro ukinute. Njegovi pregovarači nalaze se pod pritiskom u cilju postizanja rješenja koje bi ubrzo oživjelo iransko gospodarstvo. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Aragchi u subotu je izjavio da je jedno od najspornijih pitanja u pregovorima definiranje slijeda i rokova za korake ograničavanja iranskog nuklearnog programa i ukidanja sankcija. “Još nismo ondje gdje bismo trebali biti kad je riječ o brojnim najtežim pitanjima”, rekao je u nedjelju američki državni tajnik John Kerry. Dugoročni sporazum značio bi obvezu Irana da obustavi dijelove civilnog nuklearnog programa, kako bi se spriječilo njegovo korištenje u vojne svrhe.

You may also like