Home Geopolitika I u Tadžikistanu pokušaj vojnog puča

I u Tadžikistanu pokušaj vojnog puča

by Agencije

Tadžikistanske vlasti su izrekle zatvorske kazne za 170 osoba osuđenih za umiješanost u oružani pokušaj svrgavanja s vlasti predsjednika Imomalija Rahmona prošlog rujna, koji je organizirao zamjenik ministra obrane, izjavio je u četvrtak tadžikistanski državni odvjetnik.

“Prikupili smo neosporne dokaze koji dokazuju njihovu krivnju”, rekao je glavni državni odvjetnik Jusuf Rahmon na konferenciji za novinare. Članovi grupe poslani su u zatvor na jednu do 30 godina, a optužnica ih tereti za razne zločine, od članstva u zločinačkoj organizaciji do ubojstva, kazao je.

General Abdukalim Nazarzoda, zamjenik ministra obrane koji je poveo pobunu, ubijen je zajedno s još 15 osoba koje su sudjelovale u zavjeri nakon dvanaestodnevne operacije snaga sigurnosti koja je uslijedila nakon pokušaja vojnog udara.

Predsjednik Rahmon (63) na čelu države je od 1994., a na predsjedničku funkciju moći će se kandidirati neograničen broj puta nakon niza ustavnih amandmana nakon referenduma održanog u svibnju.

Tadžikistan, u kojemu živi osam milijuna stanovnika muslimanske vjeroispovjesti, na ruti je krijumčarenja droge iz susjednoga Afganistana. U zemlji, koja ovisi o ruskoj ekonomskoj pomoći, nalazi se velika ruska vojna baza.

Related Posts