I u BIH ušle izbjeglice

Sirijci koji bježe od rata u svojoj zemlji počeli su stizati i u Bosnu i Hercegovinu no, za razliku od onih koji do zapadne Europe pješače, ove izbjeglice na europsko tlo stižu zrakoplovom, potvrdio je Izet Nizam, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, kako ga u srijedu citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Nizam je kazao kako je skupina od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovitom zrakoplovnom linijom iz Istanbula, a odmah nakon toga svi su se taksijem zaputili ka Srbiji, gdje su se priključili izbjegličkom valu onih koji se pokušavaju domoći Europske unije. “U Srbiji su izrazili želju za azilom. O tome nas je izvijestio MUP Srbije”, kazao je Nizam.

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli s urednim turističkim vizama. Utvrđeno je kako su im one izdane u bosanskohercegovačkom veleposlanstvu u Abu Dhabiju i to na temelju turističkog vaučera kojega su im dali iz jednog sarajevskog hotela.

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju utvrditi je li na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i prekinuti praksu ovjeravanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je za njih do sada bio način dobivanja viza za ulazak u BiH. Pretpostavlja se kako su Sirijci koji su u utorak ušli u BiH turističke vaučere dobili prije nego je takva mjera stupila na snagu, no Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organiziranog lanca krivotvoritelja takvih dokumenata pa se i to sada detaljno istražuje.

Nizam je potvrdio kako sigurnosne službe u BiH i dalje rade na pripremama za prihvat mogućeg većeg broja izbjeglica. Kazao je kako je procjena da bi izbjeglice mogle krenuti ka BiH onog trenutka kada Mađarska u cijelosti zatvori svoje granice za njihov prolazak.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Almaza Nezirovića iz Dervente, kojega se tereti za zlostavljanje zatočenih civila srpske nacionalnosti, priopćeno je u srijedu iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu. Nezirović (56) je nakon rata emigrirao u Sjedinjene Američke Države, a vlasti te zemlje su ga, na zahtjev Tužiteljstva BiH, izručile u srpnju ove godine. Nezirović je bio pripadnik vojne policije 103. derventske brigade HVO.

Optužen je da je od travnja do srpnja 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje, u općini Derventa, i logoru u naselju Tulek, u općini Bosanski Brod, kao stražar sudjelovao u mučenju zatočenih civila srpske nacionalnosti. U optužnici stoji kako je zatočenike tukao palicama i lomio im kosti te im je uskraćivao hranu. Zlostavljanjima je bilo izloženo nekoliko desetaka civila s područja Dervente.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem Europe, pozvao je u srijedu u Strasbourgu države članice te organizacije da ozbiljno shvate sadašnju izbjegličku krizu i pomognu zemljama koje su njome izravno pogođene.

U govoru kojega je održao pred zastupnicima parlamentarne skupštine VE, Zvizdić je ustvrdio kako je nemoguće predvidjeti kada bi ova kriza mogla biti okončana, istaknuvši da se odmah moraju poduzeti mjere kako bi se spriječila humanitarna katastrofa koju može donijeti dolazak zime. “Zbog toga apeliram na sve zemlje-članice VE da demonstriraju dobru volju i podrže one države koje su naročito pogođene izbjegličkom krizom kako bi se osigurali neophodni uvjeti za ublažavanje i izbjegavanje humanitarne katastrofe mnogo prije nego nastupe hladni zimski dani. Moramo se dodatno potruditi kako ne bismo bili primorani baviti se ublažavanjem posljedica koje će sigurno nastati ako naše djelovanje ne bude dovoljno efikasno”, kazao je Zvizdić.

Potvrdio je kako su vlasti BiH spremne organizirati prihvat izbjeglica, koje bi eventualno preko te zemlje pokušale stići do zapadne Europe, ali je upozorio i kako se neće biti u stanju nositi s tim problemom bude li se Europska unija odlučila na zatvaranje granica.

Zvizdić je kazao i kako je uvjeren da to ne bi bila mudra odluka. “Podizanje visokih metalnih ograda i zatvaranje željezničkih linija i autocesta bili su neočekivani odgovori pojedinih članica Europske unije koje baštine humane vrijednosti koje su stoljećima nadahnjivale čitav napredni svijet”, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH postavivši pitanje kako je netko uopće mogao povjerovati da će dolazak izbjeglica, makar se njihov broj mjerio i u tisućama, moći ugroziti europski način života. “Svi znamo da se to ne može dogoditi i da je riječ o iracionalnom i neopravdanom strahu. Ali, takav strah, praćen nesolidarnošću i sebičnošću, može ugroziti naše jedinstvo i našu stabilnost”, upozorio je Zvizdić pozvavši sve članice Vijeća Europe da pokažu jedinstvo u solidarnosti.

You may also like