I Turski tok će morati preko Srbije

Beograd – Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je jučer kako cijeena ruskog plina do ljeta može biti značajno smanjena, a buduća trasa za opskrbu Evrope plinom mora prijeći preko teritorije Srbije.

Rekao je kako treba razmatrati pitanje kako će se transportovati plin za četiri godine, kada istekne ugovor o transportu ruskog pli preko Ukrajine, i koje su alternative plinovodu Južni tok nakon odustajanja od tog projekta. “Treba točno procijeniti interes, a tu su važna tri elementa – sigurnost isporuke, mogućnost da se osiguraju zagarantirane količine i konkuretna cijena plina”, rekao je Čepurin na otvaranju rusko-srpske privredne izložbe u Beogradu. Istakao je da Rusija “polazi od plinske magistrale koja mora prijeći preko teritorije Srbije”. Kako je ranije najavila ruska strana, novi pravac, zajedno sa Sjevernim tokom, bit će preko teritorije Turske, a konačno odredište bit će na grčko-turskoj granici.

Preliminarni dogovor,  izgradit će se četiri cjevovoda, od kojih bi prvi trebao biti završen 2016. godine. Plin će ići južnom tutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada će se pristupiti dogovaranju sa Europskom unijom. “Imajući u vidu kako su se naši partneri ranije definirali prema ruti, ako ne bude aktualnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna priključiti  se realizaciji projekta”, naglasio je Čepurin.

Dodao je kako je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike plina, već i za zemlje jugozapadne Europe, cjelokupne Europe i Europske unije. Smatra kako ponovo smanjenje cijeene ruskog plina, koja je prethodno snižena krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine, može  doprinijeti većoj potrošnji tog energenta.