I. Todorić pušten na slobodu, što slijedi?

Britanski je sudac  Ivicu Todorića pustio na slobodu uz mjere opreza. Todorić je platio 100.000 funti jamčevine, oduzeta mu je putovnica te mora nositi sigurnosnu narukvicu. Sljedeće ročište je zakazano tek za 2018. godinu.
Ivica Todorić izašao je iz suda: “Drago mi vas je vidjeti, idem doma! Ovo je mala pobjeda, sada sam građanin ovdje Engleske”, rekao je Todorić.

“Super, sve je bilo super. Uskoro ćete me puno čuti. Ja ću se od sada oglašavati”, dodao je Todorić. Na pitanje ima li poruku za Martinu Dalić, Todorić je rekao: “Nemam ja poruku za nju”.

Kakva je sljedeća procedura te što Hrvatska mora učiniti za N1 je objasnio Ivan Crnčec, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

“Postupak predaje, odnosno izručenja odvija se po Europskom uhidbenom nalogu, radi se o postupku koji je znatno jednostavniji i brži od klasičnog postupka izručenja. Velika Britanija je i dalje članica Europske unije, zato se ovaj postupak i primijenjuje. Radi se o direktnoj komunikaciji između pravosudnih tijela – Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje se obraća svom pandanu u Velikoj Britaniji. U ovom se slučaju radi o okružnom sudu i Nacionalnoj kaznenoj agenciji koja pomaže i nabavlja dokumentaciju. Okružni sud inicira inicijalno ssaslušanje u roku od 48 sati od uhićenja, a u istom roku mora biti dostavljen i Europski uhidbeni nalog s popratnom dokumentacijom. Uhićenik se upoznaje s mogućnošću da pristane na izručenje, ako ne određuje se datum o ekstradikcijskom saslušanju”, rekao nam je Crnčec.

Pretpostavlja se da će Todorić tražiti da se odbije izručenje. Što onda? “Naravno, ukoliko osoba ne pristane, zakuzuje se to saslušanje o predaji u roku od 21 dan. Cijeli postupak bi trebao biti riješen u roku do 60 dana. Na tom ekstardicijskom saslušanju suci utvrđuju postoje li neke pretpostavke za odbijanje prijedloga i nakon toga donosi se odluka. Nakon odluke moguće su žalbe”, objašnjava Crnčec.

Jedino što hrvatska strana sada treba napraviti je dostaviti Europski uhidbeni nalog s popratnom dokumentacijom.

Je li moguće da Todoriću bude određena jamčevina te da cijeli slučaj prati sa slobode? “To je sad pitanje britanskog prava, ne bih previše prejudicirao”.

Što ako Todorić traži neizručenje zbog političkog progona? “To je sve sad u nekoj sferi rasprave, odnosno nagađanja, ne bih stvarno prejudicirao. Vidjet ćemo odluku britanskog suda”, kaže Crnčec.

 

You may also like