I Srbija računa na Junkerov plan

Novi investicioni plan za Evropu (Junkerov plan), koji uz ulaganje 315 milijardi evra treba da poveća privredni rast u EU i donese novo zapošljavanje, mogao bi imati pozitivne posledice i na zemlje u okruženju Unije, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost Jirki Katainen (Yrki Katainen).

„Svi mi smo usko povezani i ako ovaj plan da rezultate, on će uticati na povećanje trgovinske razmene između zemalja EU i susednih zemalja i stvoriće nove mogućnosti za zapošljavanje”, rekao je Katainen u intervjuu za majski broj magazina Cord.

Katainen, koji je zadužen za implementaciju Junkerovog plana, naveo je da je njime predviđeno pokretanje novog fonda za strateška ulaganja iz kojeg će se u naredne tri godine investirati u sektorima infrastrukture, energetike, obrazovanja, inovacija, ali i malih i srednjih preduzeća. “Ovo je veoma važan plan, jer će doprineti ujedinjavanju EU time što će pođednako ulagati u rizičnije zemlje i stabilnije i bogate zemlje”, rekao je Katainen, napominjući da ni EK, ni bilo koje drugo političko telo, neće imati nikakav uticaj na izbor projekata i njihovih izvršilaca. (Agencije)