Home Geopolitika I Slovenija uvodi sigurnosne provjere radi izbjeglica

I Slovenija uvodi sigurnosne provjere radi izbjeglica

by admin

U slučaju da izbjeglice dođu do njenih granica, Slovenija će ih sigurnosno provjeravati, navode u srijedu slovenski mediji, ali i izražavaju sumnju da je država spremna za njihov prihvat ako bi je zahvatio veći migrantski val poput onog koji je zahvatio Srbiju i Mađarsku. Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je u parlamentu da je u kontaktu s kolegama u regiji i da se posebno prate sigurnosni rizici koji se pritom pojavljuju.

Slovenska vlada prihvatila je tzv. “kontingentni plan” o prihvatu izbjeglica, ali oporba tvrdi da on nije realan jer predviđa mogućnost dolaska samo nekoliko stotina izbjeglica i njihovo zbrinjavanje u prihvatnim centrima, ali ne i dolazak većeg broja i način kako bi se s njima postupalo. Plan predviđa da bi se izbjeglice koji zatraže azil tretiralo u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti. Ostali bi ušli u postupak vraćanja u matične države, pri čemu bi najprije bili vraćeni u državu iz koje su ušli u Sloveniju.

Status azilanta ne bi mogli tražiti oni kod kojih je provjerom utvrđeno da su počinitelji težih kaznenih djela. Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks je u razgovoru za ljubljansko “Delo” od srijede jako kritizirao EU i njenu imigracijsku i azilsku politiku, založivši se za donošenje strateških planova na tom području i veće rasterećenje država koje su u Europi primile najveći broj izbjeglica iz sadašnjeg vala, posebno Njemačke i Mađarske.

Što se tiče država na području zapadnog Balkana u kojima je sada velik dio izbjeglica, on je ustvrdio da pomoć EU-a do sada nije bila adekvatna u financijskom pogledu, te da bi im EU morala pomoći da razviju regulativu koja se odnosi na azil, te da prihvate i smjeste izbjeglice “u skladu s europskim standardima”. “Zaštita izbjeglica je zakonska i moralna obveza. To nije laka, ali nije ni nemoguća zadaća. Moramo napraviti više za one koji bježe pred konfliktima i progonima. Bude li dovoljno političke volje, Europa može ostati vjerna svojim vrednotama”, naveo je za “Delo” povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks.

Stotinjak izbjeglica prosvjedovalo je u srijedu ujutro ispred željezničkog kolodvora u Budimpešti dok je policija sprečavala njih oko 2000 da se popnu u vlakove za Austriju i Njemačku. Između 100 i 150 prosvjednika tražilo je da im se dopusti da otputuju u Njemačku. Oko 600 muškaraca, žena i djece podrijetlom većinom iz Sirije, Iraka ili Afganistana, okupilo se ispred kolodvora Keleti, neki sjedeći na tlu, a oko 1200 ih se okupilo unutar kolodvora u “tranzitnoj zoni”. U utorak su vlasti evakuirale kolodvor Keleti nakon što se oko 500 migranata pokušalo popeti na posljednji vlak za Beč. Kolodvor je ponovno otvoren ali je zabranjen pristup izbjeglicama.

Related Posts