I Slovenija provodi fiskalizaciju

U Sloveniji je od subote na snazi zakon koji je trgovcima propisao obvezno korištenje fiskalnih blagajni pri naplati i izdavanju računa, a vlada vjeruje da će novim sustavom bolje kontrolirati sivu ekonomiju i ostvariti dodatni proračunski prihod između 50 i 100 milijuna eura godišnje.

Nove elektronske blagajne internetom su povezane s poreznom upravom i ministarstvom financija, koje je objavilo kako je sustav profunkcionirao bez greške, nakon mjesec dana pokusne primjene. Iako je zakon o fiskalnim blagajnama prihvaćen sredinom prošle godine, svi nisu reagirali pravodobno i nemaju uveden novi sustav. Računa se da će na ovaj način u sustavu kontrole na kraju biti oko 70.000 subjekata, a dosad je preuzeto oko 35.000 digitalnih potvrda koje su potrebne za fiskalizaciju prometa, što znači da još polovica obveznika ne koristi fiskalne blagajne ili ih još nije nabavila.

Ministarstvo financija objavilo je da će u prvih nekoliko mjeseci biti elastično pa inspektori neće odmah naplaćivati kazne, ali svi moraju snositi odgovornost ako ih bez fiskalnih blagajni zateknu drugi put. Trgovci se tuže da su fiskalne blagajne preskupe jer koštaju oko tisuću eura, a država nije prihvatila prijedlog da im subvencionira kupnju, nego je samo obećala da će im se investicija u blagajne uračunati kao porezna olakšica na kraju godine.

Kako bi se za uzimanje izdanih računa stimulirali kupci organizirana je i nagradna igra “Uključi razum – uzmi račun”, u kojoj sudjeluju svi koji ministarstvu financija pošalju deset računa različitih trgovaca.

You may also like