I SDP odbaio veliku koaliciju

SDP održao izvanrednu konferenciju za novinare.

“Mi ćemo u našoj kampanji biti pozitivni, ali kritični. Podsjećamo građane na sve loše što je bilo u šest mjeseci kaotične Vlade HDZ-a i Mosta. Zaista mislimo da ne treba dokazivati da je ta Vlada bila katastrofalna za društvo, ali građane treba podsjećati i to ćemo činiti. Moram reći da sam gotovo šokiran: HDZ i Most prave se kao da nisu oni bili na vlasti, danas nam obećavaju razne stvari. Da su znali, da su htjeli mogli su sve to napraviti. Sada to ponovno obećavaju. Pitam se hoće li im građani opet povjerovati nakon što su drastično prevareni. HDZ i Most znače nestabilnost i štetu za Hrvatsku. Rezultati Vlade Zorana Milanovića se vide i oni će biti naši argumenti. Građani će shvatiti da je SDP uz puno rada Hrvatsku uveo u red, izvukao ju iz krize i ostavio stabilnu državu koju su HDZ i Most u šest mjeseci vratili u kaos. SDP znači stabilnost i siguran smjer za Hrvatsku. Razlika između Narodne koalicije i HDZ-a je ta da su HDZ i Most štetan eksperiment, kaos, nered, politička kriza, zaustavljanje reforme obrazovanja, privatizacija zdravstva, cenzura medija… Narodna koalicija je zdravstvo svima i poštivanje prava svih”, rekao je Željko Jovanović.

“Od 140 kandidata Narodne koalicije, 93 su iz redova SDP-a, a 40 su žene što predstvalja 43 posto, čime smo premašili kvotu, ali ne zbog kvote, nego zbog kvalitete naših kandidatkinja”, komentirao je Jovanović izborne liste Narodne koalicije.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin komentirao je program koalicije, ali i program, kako kaže, protivnika.

“Naš program predstavljen je prošlog tjedna, a po segmentima smo ga počeli predstavljati upravo u 8. izbornoj jedinici. Prvi dio za zadravlje, a sutra predstavljamo program obrazovanja u Rijeci. Nismo slučajno to odabrali za početak. U šest mjeseci ove Vlade smo bili izloženi ataku na zdravlje, na džep građana. Zaustavili su se brojni projekti, gradnje bolnica… Naše jamstvo je: tamo gdje smo stali, tamo ćemo nastaviti. Svi projekti koji su započeti bit će završeni. Za obrazovanje ne znam što reći, a da ne budem prost. Uništili su ono na čemu se radilo godinama – kurikularnu reformu. Dvije osnovne smjernice programa HDZ-a zapele su mi za oko. Najavili su poticanje zapošljavanja i ukidanje plaćanja doprinosa za mlade. To je mjera koja u Hrvatskoj postoji već godinama. Druga je najava CROkartice po uzoru na Mađarsku. EK je Mađarsku tužio zbog te kartice, a sud u Luksmeburgu je odlučio da je ta mjera nedopuštena. Što bi se dogodilo da Njemačka i Slovenija uvedu takve kartice? Propast hrvatskog turizma”, komentirao je Grbin programe, prenosi N1.

Na pitanje novinara postoji li šansa za veliku koaliciju i Grbin i Jovanović odlučno su rekli “ne”.

“Mislim da je proteklih nekoliko dana pokzalao da između ovog HDZ-a na čelu s Plenkovićem i onog s Tomislavom Karamarkom nema razlike. Jedino u novom licu, novom odijelu koje se pokušava šminkati. Druga razlika trebala je nastupiti programom, a on ne nudi ništa novo – mjere koje već postoje i mjere koje su zabranjene. Ne vidim kako bismo mogli s takvima u koaliciju. Surađivati za boljitak Hrvatske na određenim projektima možemo. Kao što je bio konsenzus za arbitražu sa Slovenijom, ali koalicija ne dolazi u obzir”, rekao je Grbin.

You may also like