I NIS će distribuirati struju

Beograd – Otvaranje tržišta električne energije omogućilo je privredi, ali i domaćinstvima, da pazare struju od 88 različitih trgovaca. Ipak, svega desetak firmi aktivno nudi kilovate na tržištu. Zbog niske cene, najveći broj firmi na visokom i srednjem naponu ostali su verni EPS iako je podigao cene struje u proseku 30 odsto za privredu.

Licencu za trgovinu strujom od Agencije za energetiku ima najviše firmi sa središtem u Beogradu, ali je među njima i veliki broj kompanija koje imaju predstavništvo u Srbiji, a primarno posluju u Češkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj. “Svako sa licencom ima pravo da nudi energiju od kada je tržište liberalizovano – kaže Slobodan Ružić, iz konsultantske energetske kompanije “Enerdži sejving grup”. – Ipak, svega njih deset do dvadeset i ima konkretne ponude. EPS i dalje vodi glavnu reč jer ima socijalnu cenu, pogotovo za domaćinstva od kojih do sada niko nije odabrao drugog snabdevača. Kod firmi je malo drugačija situacija jer im je EPS za oko trećinu digao cenu kilovata, pa su neki i otišli kod drugih trgovaca. Radi se ipak o jako malom broju, tek u narednim godinama bi moglo da se dogodi da EPS dobije značajniju konkurenciju.”

Među licenciranim prodavcima struje je i Naftna industrija Srbije. A, NIS je pored EPS jedini proizvođač u Srbiji koji struju isporučuje na slobodnom tržištu. “Proizvodnja i prodaja električne energije su među ključnim energetskim projektima NIS – kažu iz ove kompanije. – Trenutno imamo 11 malih elektrana, odnosno kogeneracionih modula, na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. Proizvodnja električne energije u malim elektranama dostigla je snagu od 9,6 megavata, što je poređenja radi dovoljno za snabdevanje električnom energijom jednog manjeg grada od 30.000 stanovnika. Električna energija iz ovih elektrana se gotovo u potpunosti prodaje po cenama koje su tržišne, a kupci su pravna lica. Toplotna energija se koristi za potrebe objekata NIS.”

NIS će u toku 2015. godine pustiti u rad još jednu elektranu jačine dva megavata, a povećaće i obim trgovine električnom energijom. “To će biti postignuto, ne samo povećanjem sopstvene proizvodnje, već i nabavkom struje iz tržišnih izvora, kao što su berze, brokerske platforme i trgovački partneri – dodaju u NIS. – Osim toga, kompanija će razvijati trgovinu električnom energijom i u zemljama u okruženju. U toku je dobijanje licenci za obavljanje ove delatnosti u NIS zavisnim društvima van Srbije, a dozvola u Rumuniji je već dobijena.”