I Microsoft i Apple u problemima

Prihodi Applea u proteklom tromjesečju skočili su za 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 49,6 milijardi dolara, a premda je snažno porasla i dobit kompanije, cijena dionice Applea potonula je više od 6 posto. Poslovno izvješće, objavljeno u utorak, pokazuje da je Apple u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 10,7 milijardi dolara, što je 38 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. To je i rekordna dobit te tvrtke za to tromjesečje, koje je za Apple obično slabije od ostalih kvartala jer se mnogi suzdržavaju od kupnje iPhonea čekajući nove modele na jesen.

Međutim, u proteklom tromjesečju Apple je prodao 47,5 milijuna iPhonea, 35 posto više nego u istom lanjskom kvartalu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu prodaje iPhonea u Kini. Znatno je porasla i prodaja Mac kompjutora, za 9 posto, na 4,8 milijuna.

Međutim, i dalje pada prodaja iPad tableta zbog povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu. U proteklom tromjesečju Apple je prodao 10,9 milijuna iPada, 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Premda nije iznio brojčane podatke, izvršni direktor Applea Tim Cook kazao je da je Apple Watch sjajno startao i da je prodaja tog pametnog sata u prvim mjesecima nadmašila očekivanja.

Apple Watch je prvi novi proizvod otkako je Cook preuzeo vodstvo kompanije, pa analitičari kažu da će uspjeh tog proizvoda pokazati je li Apple i dalje tako inovativna kompanija, kao što je bila dok ju je vodio Steve Jobs. I dok nije iznio podatke o prodaji pametnog sata, Apple je poručio da su ukupni prihodi od ‘ostalih proizvoda’, koji uključuju Apple Watch, iPod i Beats slušalice, dosegnuli 2,6 milijardi dolara, oko 950 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

Financijski direktor tvrtke Luca Maestri kazao je da su prihodi od prodaje Apple Watcha znatno veći od tih 950 milijuna dolara. Dodao je da je prodaja tog sata u prvih devet tjedana bila znatno veća od prodaje i iPhonea i iPada kada su ti proizvodi prvi puta predstavljeni. Premda su poslovni rezultati Applea bolji od očekivanja analitičara, cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti pala je jučer na Wall Streetu više od 6 posto. Analitičari kažu da je to posljedica slabijih nego što se očekivalo procjena Applea o daljnjem poslovanju. Kompanija je, naime, objavila da u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 49 i 51 milijardu dolara, dok su analitičari u prosjeku očekivali 51,13 milijardi.

Microsoft je u proteklom tromjesečju poslovao s gubitkom od 3,2 milijarde dolara, najvećim u svojoj povijesti, što je posljedica otpisa vrijednosti Nokijinog poslovanja mobitelima i pada potražnje za Windows operacijskim sustavom. Prema izvješću tog tehnološkog diva, objavljenom u utorak, prihodi Microsofta iznosili su u drugom tromjesečju 22,18 milijardi dolara, što je 5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja Windows sustava proizvođačima kompjutora za ugradnju u nova osobna računala (PC) pala za 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je prodaja snažno porasla jer je Microsoft prestao podržavati 14 godina stari XP operacijski sustav. Ipak, gubitak u tromjesečju isključivo je posljedica otpisa 7,5 milijardi dolara povezanog s restrukturiranjem Nokijinog poslovanja pametnim telefonima, koje je Microsoft kupio prošle godine.

U drugom lanjskom tromjesečju Microsoft je ostvario čistu dobit od 4,6 milijardi dolara. Kako bi potaknuo prodaju Windowsa, Microsoft je najavio za kraj srpnja novi Windows 10 operacijski sustav, nakon što Windows 8 nije baš najbolje prošao na tržištu. Isto tako, taj softverski div ulaže u nova područja, pa je poručio da su njegovi prihodi povezani s ‘cloudom’ u drugom tromjesečju porasli 96 posto na godišnjoj razini, ako se isključi utjecaj visokog tečaja dolara.

Dobit i prihodi Microsofta pod pritiskom su visokog tečaja dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao više od 10 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, zbog čega padaju prihodi kompanije s inozemnih tržišta. Uz to, Microsoft ima povećane troškove restrukturiranja otkako je prije godinu dana preuzeo mobilnu telefoniju finske Nokije.

Početkom ovoga mjeseca Microsoft je najavio ukidanje 7.800 radnih mjesta, ili gotovo 7 posto ukupno zaposlenih u tvrtki u svijetu. Pritom će najviše radnih mjesta biti ukinuto u poslovanju mobitelima. U cijeloj protekloj poslovnoj godini Microsoft je ostvario rast prihoda za 6,7 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, na 93,5 milijardi, dok mu je dobit prepolovljena, na 12,2 milijarde dolara.

You may also like

0 comments