I HBOR predstavio mjere za borbu protiv koronavirusa

Četiri mjere
Hrvatska banka za obnovu razvitak (HBOR) izvijestila je u utorak o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica koronavirusa, koje uključuju uvođenje moratorija t reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u te odobrenje novih povoljnih kredita za likvidnost.

Iz državne razvojne banke kažu i da će se, kako bi se osiguralo lakše odobrenje povoljnih kredita za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama, za kredite izvoznicima i turističkom sektoru osigurati potrebna jamstva u obliku portfeljnih polica osiguranja, to jest garancija. Navedene mjere koje će poduzeti HBOR je detaljnije predstavio u četiri točke.

HBOR će tako, kao prvu mjeru, svim svojim klijentima omogućiti moratorij u trajanju od tri mjeseca na obveze dospjele nakon 29. veljače ove godine, a ako negativan utjecaj koronavirusa na gospodarstvo potraje dulje, postoji mogućnost produljenja trajanja moratorija. Klijenti za vrijeme trajanja moratorija neće biti u obvezi plaćati glavnicu, kamate i naknade, a dospjele obveze će nakon završetka moratorija moći beskamatno otplaćivati u 12 mjesečnih rata.

Druga mjera odnosi se na mogućnost reprogramiranja postojećih kreditnih obveza korisnicima HBOR-ovih kredita, uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita.  Tu su i novi krediti za likvidnost, koje će HBOR poduzetnicima odobravati u suradnji s poslovnim bankama.

Naposljetku, jedna mjera se odnosi i police osiguranja (garancije) kao kolateral za odobrenje kredita. HBOR će tako, u ime i za račun RH, odobravati portfeljne police osiguranja poslovnim bankama i HBOR-u, a one će se koristiti kao kolateral za nove kredite za likvidnost odobrene izvoznicima. Također, u suradnji s ostalim domaćim i inozemnim institucijama, HBOR aktivno radi i na donošenju drugih mjera, ističu iz HBOR-a.

You may also like

0 comments