I Europske burze po pritiskom zbog loših kineskih rezultata

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim burzama, jer su novi podaci potvrdili da se rast kineskog gospodarstva naglo usporava.  FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,3 posto, na 1.414 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

U cijelom kolovozu taj je indeks potonuo 9 posto, kao i njemački DAX te francuski CAC, što je njihov najveći mjesečni gubitak od kolovoza 2011. godine. Pad cijena dionica nastavljen je i danas, pa su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks u 9,30 sati bili na gubitku između 0,9 i 1,6 posto. Posljedica je to jutros objavljenih izvješća koja su podržala strahovanja od oštrog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Podaci kineskih vlasti pokazuju da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u kolovozu pao s 50 na 49,7 bodova, najnižu razinu u tri godine. Još je slabiji podatak tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks proizvodne aktivnosti skliznuo na samo 47,3 boda, najnižu razinu od ožujka 2009. godine. “Pad gotovo svih komponenti PMI indeksa ukazuje na slabost kako domaće tako i inozemne potražnje. Sada je jasno da nedavno smanjenje kamata i obveznih rezervi od strane kineske središnje banke nije bilo usmjereno samo na zaustavljanje pada cijena dionica nego i na poticanje rasta gospodarstva”, kaže Chester Liaw, ekonomist u tvrtki Forecast Pte.

U drugom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 7 posto, najsporije u posljednjih 25 godina, a ulagači se plaše da će u tekućem kvartalu rast biti još sporiji, unatoč nizu mjera koje su kineske vlasti poduzele od početka godine. “U vrijeme dok kineska središnja banka čini velike napore da bi potaknula rast gospodarstva, ovi podaci zabrinjavaju. Nije čudo što se očekuje da će u drugoj polovici godine BDP rasti manje od 7 posto, ako monetarne vlasti ne uvedu nove poticajne mjere”, kaže Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

Loše na tržišta utječe i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje ulagači strahuju da će američka središnja banka povećati ključne kamate već u rujnu. Učini li to, tržišta dionica izgubila bi potporu jeftinog novca, što je godinama poticalo rast cijena dionica. Kako se ulagači plaše da će usporavanje kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvati pad potražnje za njima, cijene su sirovina jutros oštro pale. Zbog toga su, pak, pod najvećim pritiskom dionice u rudarskom sektoru, koje su pale više od 2 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto, nakon što je u kolovozu izgubio 10 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od svibnja 2012. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros potonuo 3,8 posto, na 18.165 bodova, nakon što je u kolovozu izgubio 8,2 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od siječnja prošle godine.