I egipatske obavještajne službe krenule u potragu za Tomislavom Salopekom

Egipatske obavještajne službe, vojska i policija intenzivno u petak tragaju za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom dok se približava istek ultimatuma koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život. Egipatske vlasti “ubrzano rade” na lociranju hrvatskog taoca Tomislava Salopeka kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS) i prijeti mu pogubljenjem, objavilo je u petak egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Informacija je objavljena dok raste zabrinutost za sudbinu Tomislava Salopeka, zaposlenika francuske tvrtke, s istekom ultimatuma te radikalne sunitske skupine koja je u srijedu zaprijetila da će ga pogubiti za 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanske žene iz zatvora. “Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen”, izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.

Nekoliko sati ranije agencija dpa objavila je, pozivajući se na egipatski list al-Masri al-Jum, da policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka. Istraga je pokazala da se vjerojatno nalazi negdje na području egipatskog dijela Libijske pustinje ili da je odveden u susjednu Libiju gdje Islamska država ima čvršće uporište.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Po tome, ultimatum istječe u petak popodne.

Ovo je prva otmica i prijetnja egipatskog ogranka Islamske države. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.

Iako država ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, Egipat je dosad bio pošteđen otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je Islamska država provodila u Siriji, Iraku i Libiji. Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista.

Video s Tomislavom Salopekom objavljen je dan prije raskošne ceremonije otvaranje dodatne trase Sueskog kanala. Predsjednik države Abdel Fatah al-Sisi u govoru se obvezao da će poraziti militante. Egipatske vlasti strahuju da bi jačanje IS-a moglo otjerati turiste koji dolaze u zemlju faraona i zaplašiti multinacionalne kompanije te tako utjecati na ionako krhko egipatsko gospodarstvo. Uz napore vlade i MVEP-a na oslobađanju Salopeka, i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović najavila je u petak da će razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem o otetom Salopeku. “Budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili”, izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Splitu.

Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove obitelji. “Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice”, kazala je predsjednica.Salopekov otac u četvrtak je u razgovoru s novinarima francuskog AFP-a u obiteljskom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da mu oslobode sina. “Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek.

Sigurnosni analitičari Igor Tabak i Mate Laušić rekli su Hini u četvrtak da s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični o sudbini otetog Hrvata te da Hrvatska ima vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre. Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je najoštrije osudio otmicu Tomislava Salopeka i poručio da naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama. Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio “poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka” na najutjecajnije državne i vjerske adrese u Egiptu.

You may also like

0 comments