I dalje traju prijepori koga to Rusija bombardira

SAD i dalje vjeruje da ruska vojna avijacija u Siriji bombardira uglavnom teritorij na kojem se nalaze jedinice sirijske oporbe, a ne Islamsku državu, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, a prenosi Vzgljad.

“Vidio sam neka priopćenja o tome da je Rusija u posljednjih nekoliko dana izvršila najmanje nekoliko avio udara na teritorij koji je pod kontrolom ID… Ali za sada nema nikakvih naznaka da je Rusija promijenila svoju strategiju kako bi se učinkovitije fokusirala na borbu protiv ID. Oni fokusiraju svoje napore na području koje drže protivnici režima (Asada), među kojima se mogu naći pojedini ekstremisti, ali, prema podacima naših analitičara, među njima nema mnogo pripadnika ID, ako oni uopće tamo postoje”, izjavio je Earnest. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak, 5. listopada, da “Sirijska slobodna vojska” i umjerena oporba generalno ostaju fantomske strukture. On je dodao da je Rusija tražila od SAD-a objašnjenje o tome kakva je to organizacija i gdje se nalazi.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je video snimak uništavanja vojne opreme terorista tijekom zračnih napada u Siriji, priopćila je press-služba MO RF, a prenosi „Vzgljad”. „U šumi u blizini grada Idlib uništeno je oko 30 automobila i oklopnih vozila, uključujući i tenkove”, navodi se u komentaru snimka koji je postavljen na YouTube kanalu ruskog Ministarstva obrane. „Usprkos tome da slika koju je prenijela bespilotna letjelica može biti u potpunosti dešifrirana samo od strane stručnjaka, postoje neoborivi podaci obavještajaca, uključujući i pregovore militanata u ovoj oblasti, o uništenju i oštećenju oklopnih vozila terorista”, istaknuli su u ministarstvu.

Isto, zračni napadi su izvršeni i na stožer terorista „Islamske Države” na perferiji grada Deir-Hafir u provinciji Alepo. Na snimku se može vidjeti ciljano gađanje baze terorista, na kojoj je razmješten stožer ID. Osim toga, Ministarstvo obrane objavilo je snimke bombardiranja skladišta municije terorista u provinciji Homs. Jake eksplozije potvrđuju detonaciju municije, što je rezultat direktnog pogotka bombi. Gust, crni dim je dokaz požara na skladištu.

Washington od Moskve očekuje odgovor na prijedlog SAD-a o sigurnosti letova nad Sirijom u vezi s operacijom Rusije, priopćila je službena predstavnica Pentagona Michelle Baldanza. „1. listopada suradnici Pentagona su održali video-konferenciju s ruskim vojnim predstavnicima o tehničkim pitanjima, kako bi jamčili sigurnost američkih pilota. Očekujemo odgovor Rusije na naš prijedlog“,prenosi „Vzgljad“ riječi predstavnika američkog vojnog ministarsva.

Video-konferencija između vojnih ministarstava Rusije i SAD-a održana je 1. listopada na inicijativu američke strane. Kako je priopćio Pentagon, tema pregovora bilo je djelovanje ruskih aviona nad Sirijom, sa ciljem da se izbjegnu rizici za vrijeme letova. Prema riječima pomoćnika ministra obrane Rusije Anatolija Antonova, razgovor je trajao oko sat vremena i imao je konstruktivan karakter.

Jučer je predstavnik generalnog tajnika UN-a izjavio da operacije različitih koalicija na nebu iznad Sirije stvaraju rizičnu situaciju. „Mi smo im jasno objasnili da, ako vojni potezi Rusije budu fokusirani na borbu protiv ’Islamske Države’, promatrat ćemo to kao pozitivan korak. Međutim, sve dok je Rusija koncentrirana na pružanje podrške režimu Asada, ne možemo i nećemo razmatrati nikakve mjere suradnje“, istaknula je predstavnica američkog vojnog ministarstva. „Zabrinuti smo, jer Rusija nastavlja vršiti napade na one grupe u Siriji koje nisu ekstremističke“, izjavila je službena predstavnica Pentagona Michelle Baldanza. Prema njenim riječima, Moskva „na taj način pokazuje da smatra da je podrška Asadu važnija nego borba protiv ’Islamske Države’“ (Russia Beyond the Headlines)

You may also like