I dalje smo jedna od najlošijih zemalja po nezaposlenosti

Prvog dana rujna na Zavodu za zapošljavanje bilo je 256.000 nezaposlenih, što je najmanji broj nezaposlenih od 2009. godine, no i dalje smo po nezaposlenosti četvrta najlošija članica EU. U izbornom se razdoblju svaka brojka važe i propituje pa se i podaci o nezaposlenima često osporavaju jer na njih utječe sezonsko zapošljavanje, brisanje iz evidencije i odlasci u inozemstvo, a ne samo oporavak na tržištu rada.

Agencija za zapošljavanje radnika s mirovinskog osiguranja i samo 794 prijave! Svi oni imaju rok od mjesec dana da se prijave na burzu. Gordan Maras, ministar zadužen za obrtnike i male poduzetnike, kaže da smanjenje broja obrtnika i radnika koji su zaposleni u obrtništvu ne treba tumačiti kao propast obrta jer su neki obrtnici svoje poslove preregistrirali u jednostavna poduzeća, piše Večernji list.

“Klima je pozitivna, trendovi su dobri, a povećanje zaposlenosti događa se isključivo unutar malih i srednjih tvrtki. Meni kao ministru svejedno je radi li netko kao obrtnik ili kao vlasnik trgovačkog društva, Obrtničkoj komori možda i nije jer ona naplaćuje članarinu – prokomentirao je ministar Gordan Maras. Šef HUP-ove Udruge malih poduzetnika Petar Lovrić kaže da nakon Linićeva odlaska iz Vlade mali poduzetnici osjećaju manju represiju. Nismo mi protiv reda i discipline, plaćamo svoje obveze, ali ne mogu se malom poduzetniku nametati obveze kao velikom. To je kao da od djeteta koje ima pet godina tražite da ide na fakultet”,  ističe Petar Lovrić. Head hunting agencije, one koje traže atraktivnije pozicije u tvrtkama, naznake oporavka osjetile su početkom godine.

“Mi smo kao kanarinac u rudniku: prvi osjetimo problem, ali prvi reagiramo i na oporavak”, izjavio je tada osnivač Selectija Nenad Bakić.

You may also like