I Balenović traži da HEP otkupi INA-u

Čelnici Domovinske koalicije zatražili su u utorak žurno donošenje zakona koji bi zaštitio “zviždače”, kao i da se nezavisnu kandidatkinju na koalicijskoj listi u prvoj izbornoj jedinici i predsjednicu udruge Zviždač Vesnu Balenović vrati na posao u INA-i.

Predsjednik izbornog stožera koalicije Pero Ćorić (HSP AS) je na konferenciji za novinare ispred zgrade INA-e podsjetio da je Balenović dobila otkaz nakon što je ukazala na “višemilijunsku pljačku u toj kompaniji, u vrijeme trećesiječanjske diktature Ivice Račana”. “Nakon toga je trpjela 15-godišnju diktaturu, a HSP AS javno obećava da neće odustati dok se u Saboru ne donese zakon koji će štititi zviždače, a Vesnu Balenović i njezinu obitelj financijski i materijalno obešteti i dok se ona ne vrati u INA-u. Nakon toga možemo dalje razgovarati”, poručio je Ćorić.

Naglasio je da je INA kralježnica hrvatskog gospodarstva, podsjetivši kako je vlada na odlasku pala upravo na pitanju međunarodne arbitraže vezane uz INA-u. “Samo zbog verbalnog delikta oko INA-e jedan od ključnih ljudi na političkoj sceni, Tomislav Karamarko nestao je. Ne mogu ga se više sjetiti ni u Gradu Zagrebu”, kazao je Ćorić.

Na opasku da je HSP AS tada stao na stranu Karamarka i HDZ-a čiji su se dužnosnici zauzimali za povlačenje iz arbitraže s MOL-om, Ćorić je kazao kako njegova stranka tada nije iznosila mišljenje jer je čekala da svoje kažu stručnjaci.

Uvjeren je kako je Vlada pala “samo na pokušaju verbalnog delikta, što je Miro Bulj isisao iz malog prsta, praveći se da sve zna, a nema pojma ni o čemu” te kako su “cijelu priču isforsirali lijevo-liberalni mediji”.

Za svoju stranku kaže, pak, kako je bila talac jedne čudne situacije. “Moja malenkost stoji pred vama, da sam htio ostati u takvoj vladi, danas bih bio ministar”, rekao je Ćorić, tvrdeći kako je ministarsko mjesto odbio jer nije želio potpredsjednika Vlade iz reda nacionalnih manjina, prije svega SDSS-a, koje smatra “zločinačkom organizacijom”. “Nikad nismo bili trgovci niti ćemo to biti ubuduće i to što smo otišli na izbore mimo HDZ-a ne znači da ćemo dati glas SDP-u, nikad, ali nećemo, bogami, ni Andreju Plenkoviću”, poručio je.

Vesna Balenović podsjetila je da je prvi ugovor o prodaji INA-e, koju naziva najvećom pljačkom u Hrvatskoj, u vrijeme Račanove vlade potpisao tadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić. “Ultimativno zahtijevam pred ovom razbojničkom zgradom da me se hitno vrati na posao i da se 15-godišnja tortura sa 150 sudskih ročišta Linića i Dragičevića, SDP-ovaca i HNS-ovaca, završi, da me se materijalno obešteti, da se INA ispriča meni i mojoj obitelji”, kazala je Balenović te najavila da će protiv odgovornih, među kojima spominje i bivše predsjednike Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, podnijeti tužbe koje će ih stajati dugogodišnjeg zatvora.

Podsjetila je i da su joj sve nadležne institucije, DORH i Vlada priznali da je s pravom ukazala na malverzacije u nacionalnoj naftnoj kompaniji, kao i da su joj kršena ljudska prava, no i dalje joj je ulazak u INA-u zabranjen. Balenović traži i odgovor jesu li o tome odlučili mađarski ili hrvatski direktori INA-e, a proziva i ministra gospodarstva, Mostova Tomislava Panenića, koji joj je, tvrdi, rekao kako će je na posao vratiti tek kad završe arbitražni postupci u Washingtonu i Ženevi. Upitala je je li INA hrvatska kompanija te zatražila da se INA vrati u hrvatske ruke, odnosno da je otkupe HEP ili mirovinski fondovi.

Prvi na listi Domovinske koalicije u drugoj izbornoj jedinici Pero Kovačević kazao je, pak, kako je Hrvatskoj nužna pravna revolucija te gospodarska i funkcijska lustracija onih koji su postupali protuzakonito i zlorabili svoje funkcije. “Svi su sudjelovali, a nitko nije odgovarao. Svi koji su protuzakonito radili i zlouporabili svoje položaje moraju otići s njih”, poručio je.

You may also like