I Austrija odbija primati izbjeglice

Pod sve većim pritiskom zbog priljeva izbjeglica našla se i Austrija. Tamošnji najvažniji izbjeglički kamp Traiskirchen kod Beča zbog prenatrpanosti je prestao primati nove nesretnike. Austrijska vlada predlaže promjenu ustava, kako bi prisilila pokrajine da prihvate tražitelje azila.

Krevet je u jednom od najvećih izbjegličkih kampova u Austriji, Traiskirchenu, odavno postao luksuz. Ondje čak i mali šator nešto znači. Mnogi spavaju na betonu pod otvorenim nebom, bez obzira na vremenske prilike. Ne preostaje im ništa drugo nego zavući se u vreću za spavanje i pronaći što bolji zaklon uz zgradu jer imovina im često stane u kartonsku kutijum, javlja HRT.

Traiskirchen je projektiran za 1800 izbjeglica, ali kako je izbjeglički val sve više rastao, postao je prenapučen. U njemu se s vremenom natiskalo čak 4500 ljudi. Mali šatori postali su jedini dom za skoro 1500 izbjeglica, mahom iz Afganistana i Sirije, a među njima su i žene s malom djecom.

Puno bolje nije ni pod krovom. Krevet na krevetu. Za 480 izbjeglica vlasti su pripremile goleme šatore, ali što kada malo zahladi. Novinari su rijetko imali priliku snimati u kampu. Zbog sve lošijih uvjeta posjet kampu najavio je i Amnesty International. Austrijske pokrajine nerado primaju izbjeglice pa je vlada te zemlje odlučila od njih preuzeti ovlasti za osnivanje izbjegličkih kampova. Samo ove godine skoro 30 tisuća izbjeglica zatražilo je azil u Austriji.

You may also like