HZZ zbog proračuna zaustavio mjere aktivnog zapošljavanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u petak da privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini koji se financiraju iz državnog proračuna pa se tako HZZ primjerice obustavljaja zaprimanje i odobravanje zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Takvu je odluku, nakon što je sredinom lipnja Gospodarsko-socijalno vijeće primilo na znanje prijedlog privremene obustave dijela Programa mjera aktivne politike zapošljavanja, donijelo Upravno vijeće HZZ-a na sjednici održanoj u četvrtak, a iz HZZ-a ga objašnjavaju raspoloživim sredstvima državnog proračuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini. “S obzirom na raspoloživi iznos sredstava u državnom proračunu Upravno vijeće HZZ-a donijelo je odluku o privremenoj obustavi dijela mjera i preusmjeravanje korisnika na financiranje iz EU sredstava po potpisanim ugovorima za sedam projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, navodi se u priopćenju.

Iz HZZ-a pritom naglašavaju da se svi zaprimljeni zahtjevi za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja do 23. lipnja 2016. i primjene odluke Upravnog vijeća “nastavljaju obrađivati sukladno uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera u 2016. godini do utroška preostalih financijskih sredstava raspoloživih u ovoj godini”. “Novi zahtjevi zaprimaju se samo za mjere koje se nastavljaju provoditi”, ističu iz HZZ-a.

Kako navode privremeno se obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a u 2016. godini financiranih iz sredstava državnog proračuna i to za pet mjera – potpore za zapošljavanje; potpore za samozapošljavanje; potpore za usavršavanje; stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (tzv. mrsićevci); te javni radovi.

Nastavlja se, pak, provedba mjera – obrazovanje nezaposlenih; osposobljavanje na radnom mjesta; osposobljavanje na radnom mjestu – obrazovanje za poznatog poslodavca; potpora za skraćivanje radnog vremena i stalni sezonac; te program za Rome.

Iz HZZ-a ističu da se nastavlja provedba i financiranje mjera u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. za projekte odnosno ciljane skupine – provedba aktivne politike zapošljavanja za mlade; provedba aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade; obrazovanje, osposobljavanje i prekvalifikakcija nezaposlenih osoba; potpore za zapošljavanje teže zapošljivih skupina; podrška samozapošljavanju; zadržavanje radnika u zaposlenosti; provedba javnih radova za teže zapošljive skupine. Za svaku od tih sedam projekata u priopćenju se navode i ciljane skupine i mjere unutar projekata.

HZZ u priopćenju navodi kako je u ovoj godini za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u državnom proračunu osigurano – 268,5 milijuna kuna na poziciji aktivne politike zapošljavanja, 10,8 milijuna kuna na poziciji programa za Rome, uz planirane naknade za novčane pomoći i putarine vezane uz provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja od još 444 milijuna kuna.

Financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja planirano je i iz EU fondova i to u sklopu dva operativna programa – Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od gotovo 385 milijuna kuna te Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. u iznosu od 65,4 milijuna kuna.

Tako ukupni proračun za mjere aktivne politike zapošljavanja, uključujući sve vezane naknade, u ovoj godini iznosi 1,18 milijardi kuna, navode iz HZZ-a.

Uz preuzete financijske obveze iz prethodne godine, rješavali su se i zahtjevi zaprimljeni u ovoj godini, a iz HZZ-a preciziraju kako je do 27. svibnja 2016. godine obrađeno ukupno 13.514 zahtjeva te su u 2016. preuzete obveze u iznosu od 202,6 milijuna kuna i uvećano za predrezervacije za državna tijela u iznosu od 16,1 milijun kuna, što je ukupno 218,7 milijuna kuna na poziciji aktivne politike zapošljavanja. Također su, kako se navodi, preuzete obveze u iznosu od gotovo 270 milijuna kuna na poziciji novčane naknade za novčane pomoći i putarine u mjeri stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Iz HZZ-a također navode kako se u ukupne obveze i broj obrađenih zahtjeva ubraja 3.271 zahtjev s kraja 2015. godine koji su riješeni početkom ove godine, a time su preuzete financijske obveze u iznosu od 32,4 milijuna kuna “čime je značajno umanjen iznos alociran za provedbu mjera u 2016. godini”.

You may also like