Hutiji ubili više stotina osoba

Milicija šijitskih Hutija u Jemenu i snage lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu ubile su u nedjelju u bombardiranju u Adenu 43 osobe i ranile njih 173, objavilo je jemensko ministarstvo zdravlja vlade u egzilu dva dana nakon što je objavljeno da je grad oslobođen.

Sukobi su se nastavili u sjevernim četvrtima grada dok se lokalni borci, koje podupire jemenska vlada u egzilu u Rijadu te arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, pokušavaju zauzeti preostale četvrti Adena. Lokalni borci i snage lojalne predsjedniku Abdu Rabuu Mansouru Hadiju, koji je također u egzilu, zauzele su zračnu luku u Adenu i ostala glavna područja grada u iznenađujućem vojnom napredovanju ostvarenom proteklog tjedna nakon mjeseci blokade grada koji je bio u rukama Hutija.

Taj napredak treba zahvaliti i naporima zemalja Zaljeva da obuče i pomognu jemenskim vojnim snagama lojalnim predsjedniku Hadiju i prebace ih u Aden, drugi po veličini grad u zemlji i glavnu morsku luku. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela je svoju kampanju 26. ožujka, nastojeći zaustaviti više mjeseci uporno napredovanje snaga pobunjenih Hutija, nakon što su oni prošle godine iz svog uporišta u sjevernom dijelu zemlje krenuli u osvajanje te zauzeli glavni grad Sanu i nastavili napredovati na jug prema Adenu.

Rijad strahuje da će njihov glavni neprijatelj Iran upotrijebiti svoj savez s Hutijima kako bi ostvario utjecaj na njegova južnog susjeda, a u konačnici zaprijetiti i saudijskoj granici. Također Rijad vjeruje da će napredovanje šijitskih Hutija povećati sektaško nasilje u Jemenu i dodatno potkopati stabilnost zemlje i omogućiti džihadističkim skupinama popu al-Kaide da se konsolidiraju prije mogućeg napada na Saudijsku Arabiju.

You may also like