HUP vjeruje u uspješan menadžment Agrokora, vjeruju im i institucionalni investitori

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u srijedu poručuju da će svi slijedeći koraci vezani uz Agrokor, bez obzira kakvi bili, utjecati na gospodarsko-socijalnu situaciju u cijeloj državi, dok iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ocjenjuju da budućnost koncerna i njegovih kompanija nije ugrožena, s obzirom na njegove snažne brandove.

Iz HGK ističu da je Agrokor ne samo jedna od najvećih tvrtki srednje Europe, već je “ujedno nositelj investicijskih aktivnosti u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, s tržišnim udjelom preko 30 posto u trgovini, što dovoljno govori koliko je važno promisliti o odlukama i reakcijama kada je u pitanju budućnost Agrokora”. “Agrokor je posljednjih petnaestak godina izabrao model investiranja i razvoja koji nije neuobičajen u svjetskoj poduzetničkoj praksi. To je model visokog rizika koji podrazumijeva brzo širenje sa skupim i kratkoročnom kapitalom odnosno ekspanziju u kratkom vremenu i refinanciranje kroz IPO”, kažu iz HGK.

No, ističu i da je Agrokor privatno vlasništvo i da prije bilo kakve intervencije (države) treba vidjeti postoji li utemeljeno uporište u zakonskoj regulativi, pozitivnim praksama u EU i dr. “Sljedeći će potezi svakako utjecati na gospodarsko-socijalnu situaciju u cijeloj državi”, odgovaraju iz HGK na upit što bi za ukupno hrvatsko gospodarstvo značilo da Agrokor dođe u situaciju da ne može otplaćivati svoje dugove dobavljačima te bi li u tom slučaju država morala intervenirati.

HUP vjeruje u uspješan menagemet Agrokora

Iz HUP-a, pak, kažu da menadžment tog koncerna “intenzivno radi na stabilizaciji financijske pozicije” te vjeruju da će u tome biti uspješni. “Agrokor je velika i za hrvatsko gospodarstvo jedna od najvažnijih kompanija. Osim što ima 60 tisuća zaposlenih, od čega gotovo 40 tisuća u Hrvatskoj, surađuje s nekoliko tisuća tvrtki među kojima je priličan broj onih čije poslovanje u velikoj mjeri ovisi o Agrokoru. Stoga je razumljivo da svi sa zanimanjem prate poslovanje Agrokora pa i određene probleme s kreditnim rejtingom i financiranjem svih obveza. Agrokor ima snažne i jake brandove, kompanije koje uspješno posluju i imaju jake tržišne pozicije tako da s prevladavanje aktualnih financijskih izazova budućnost Agrokora i njegovih kompanija nije ugrožena”, stoji u odgovoru HUP-a na upit.

HUP još dodaje, “kako se može čuti, menadžment intenzivno radi na stabilizaciji financijske pozicije i vjerujemo da će u tome biti uspješni”. Mediji navode kako je u Banskim dvorima početkom ovog tjedna održan sastanak na kojem su na temu Agrokora s predstavnicima hrvatske Vlade razgovarali i predstavnici ruske Sberbanke, jedne od većih vjerovnika tog koncerna.

Na Hinin upit da tu informaciju potvrde ili demantiraju, iz zagrebačkog ureda Sberbanke su kratko odgovorili: “Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose s našim klijentom”.

HURS pozvao na veći angažman vlasti

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozdravila je u četvrtak istupe vrha državne vlasti kojima se pokazuje zauzetost za smirivanje tenzija te otklanjanje mogućih prepreka za stabilno poslovanje koncerna Agrokor. Značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo i socijalnu stabilnost u državi je nemjerljiv, posebno uzmemo li u obzir činjenicu da zapošljava radnike u krajevima koji su najviše pogođeni nazaposlenošću i iseljavanjem, ističe HURS u priopćenju.

Raduje nas da Vlada i opozicija pokazuju zrelost i svijest o potrebi racionalnog djelovanja u zaštiti hrvatskog gospodarstva i tržišta rada. U cilju zaštite radnih mjesta i gospodarskih interesa Hrvatske, pozivamo sve uključene da se u pogledu situacije i procesa u koncernu Agrokor ne vode populizmom i senzacionalizmom, nego isključivo interesima radnika, poručuje HURS.

Koncern od 60-tak tvrtki

O značaju Agrokora za hrvatsko gospodarstvo govori podatak da taj koncern okuplja 60-tak tvrtki u Hrvatskoj i regiji, odnosno Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, na Kosovu, Crnoj Gori, Mađarskoj i dr. Poslovanje koncerna podijeljeno je u tri poslovne grupe – maloprodaju, koja broji 27 tvrtki, hranu, s 22 tvrtke, te ostale djelatnosti, u što se ubraja 12 Agrokorovih tvrtki.

Gotovo 80 posto poslovanja koncerna čini poslovna grupa maloprodaja, u kojoj su, primjerice, tvrtke poput Konzuma, Tiska, Žitnjaka, Eurovibe, Roto dinamica, i dr. Na proizvodnju hrane i pića ‘otpada’ oko 17 posto poslovanja, a u tu poslovnu grupu spadaju tvrtke poput Agrolagune, Belja, Jamnice, Leda, PIK-ova Vrbovec i Vinkovci, Solane Pag, Vupika, Zvijezde, itd. Ostale djelatnosti čine manji dio poslovanja koncerna, a među tvrtkama u toj poslovnoj grupi su npr. Agrokor – Energija i Projektgradnja.

Agrokor drži sve opcije otvorenim

Koncern Agrokor objavio je u srijedu poslijepodne kako zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva te kako ima izrazitu podršku svojih investitora.  “Agrokor zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima. Imamo izrazitu podršku naših investitora koji aktivno sudjeluju u procesu i javnost ćemo pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima”, stoji u kratkoj objavi Ureda za odnose s javnošću koncerna Agrokor.

Sve veći interes za probleme Agrokoru početkom godine potaknut je sniženjem kreditnog rejtinga tog koncerna, pri čemu su dvije vodeće agencije ponajprije upozorile na njegovu visoku zaduženost i rastući rizik refinanciranja dugova.  Iz Vlade su u utorak navečer potvrdili da je početkom ožujka održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

Investitori vjeruju Agrokoru

U jeku drame oko koncerna Agrokor u srijedu poslijepodne za dio dobavljača stigla je umirujuća vijest. Prema posljednjim informacijama, investitori su odobrili dodatnu tranšu novca Agrokoru kojim se osigurava privremena likvidnost koncerna i plaćanje dobavljačima. Iznos kredita nije poznat, ali nije tajna da je uprava Agrokora u intenzivnim kontaktima s postojećim kreditorima i pregovorima oko iznalaženja adekvatnog rješenja novonastale situacije.

Dramatično pale cijene dionica Agrokora

Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u srijedu su pali oko dva posto, ponajviše zbog pada cijena dionica Agrokorovih kompanija, a cijene su pale i gotovo svim dionicama kojima se trgovalo. Crobex indeks u minusu je u odnosu na utorak za 2,11 posto, na 2.172,23 boda, a Crobex10 pao je za 1,99 posto, na 1.241,23 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 46 milijuna kuna, te je bio gotovo 34,5 milijuna kuna veći nego jučer Najviše su na udaru bile dionice kompanija iz sastava Agrokora.

Tako je dionici Leda, koja je s prometom od 9,9 milijuna kuna najlikvidnija, cijena potonula 13,33 posto, na 7.800 kuna. I dionica Jamnice izgubila je na cijeni 13,33 posto, na 130.000 kuna, uz promet od 4,8 milijuna kuna.

Dionici Belja cijena je pala 8,66 posto, na 21 kunu, uz 1,1 milijun kuna prometa. Gotovo bi se moglo reći da je zavladala panika. Na domaćem tržištu u plusu je bilo svega nekoliko dionica, a sve ostale su u minusu, najviše kompanija iz sastava Agrokora koje su cijelu burzu povukle u minus, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Među dionicama s većim prometom uvrstile su se dionice Valamar Riviere, sa 7,02 milijuna kuna i rastom cijene za 0,47 posto, na 43,20 kuna, a povlaštenom dionicom Adris grupe trgovalo se za 3,3 milijuna kuna, uz pad cijene od 1 posto, na 492,03 kune, dok je dionicom Zagrebačke banke ostvaren promet od 3,02 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 2,17 posto, na 65,50 kuna.

Cijena je pala i svim drugim dionicama s prometom većim od milijun kuna – HT-ovim za 1,1 posto, Podavkinim 2,47 posto, Končarovim 1,53 posto i Atlanticovim 1,64 posto, a cijene su pale i gotovo svim drugim dionicama kojima se danas trgovalo.

 

You may also like

0 comments