Home Ekonomija HUP: Uređenje administracije i pravosuđa ključ za poslovnu klimu

HUP: Uređenje administracije i pravosuđa ključ za poslovnu klimu

by Agencije

Uređenje administracije i pravosuđa ključni su elemenati stvaranja poslodavačke klime koja je u Hrvatskoj loša, istaknuto je na okruglom stolu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) gdje su predstavnici HDZ-a, Narodne koalicije i Mosta, uoči izbora iznijeli svoja viđenja problema na tim područjima i naznačili kako bi ih riješili u slučaju dolaska na vlast.

Direktor HUP-a Davor Majetić uvodno je upozorio kako zbog prevelikog broja zakona i nižih propisa, koji se često mijenjaju, Hrvatska ulagačima nije predvidiva i pravno sigurna zemlja, no gosti iz politike većinu su rasprave posvetili teritorijalnom preustroju i povećanju učinkovitosti državne uprave, reformama o kojoj se sve manje govori iako su bile često spominjane u prošloj kampanji.

Tehnička ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović prozvala je HDZ da je u njihovoj Vladi kočio reformu uprave, neophodnu kako bi građani dobili “kvalitetniju uslugu”, na što joj je HDZ-ova Ivana Maletić uzvratila da je reforma propala jer Mostovo ministarstvo nije bilo u stanju napraviti valjani akcijski plan. Maletić tvrdi da je Mostovo ministarstvo napravilo akcijski plan reforme koji je ‘vratila’ Europska komisija, a potom i Ministarstvo financija “kako se ne bi ponovno sramotili u Bruxellesu”.

Za postojeći broj županija Maletić je kazala da je održiv, ali da je neophodna jasnija podjela poslova jer je ključan problem, po njenim riječima, preklapanje poslova na raznim razinama. Teritorijalna reforma, smatra, važna je za “ukupnu reformu”, ali nije presudna. “Najbitnije je postaviti jasna pravila rada i poslovanja, a onda kada se kao kriterij postavi izvrsnost i kvaliteta možemo govoriti o teritorijalnom preustroju na način da oni uspješni ostaju, a da se oni koji ne ispunjavaju rezultate spoje s nekim tko će ga povlačiti”.

Kritična je bila prema državnoj upravi, ističući da njen loš rad “primjećuju i građani”. Zbog toga smo odlučili i u program stavili da ćemo “bajpasirati odnos prema ljudima i poduzetnicima. Mora biti jedno mjesto gdje dolazi upit, a onda neka administracija sebe tjera od vrata do vrata jer poduzetnik u roku od mjesec dana mora dobiti odgovor”.

Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) najbitnijom smatra decentralizaciju, jer država ubire 92 posto novca, dok ostatk odlazi na sve općine, gradove i županije. “Treba decentralizirati ovlasti. Dati im da budu bliže građanima, da znaju gdje mogu dobiti koju uslugu. Sve što se do sada spustilo na nižu razinu postalo je kvalitetnije”, kazao je Štromar. Smatra i da općinama treba omogućiti da se spajaju te mijenjati zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave koji nije mijenjan 20 godina.

“HDZ i Most pregovarali su mjesecima prije formiranja vlasti i nakon osam mjeseci nisu napravili ništa. Politika i struka moraju napraviti sve za godinu dana. Kompletan koncept decentralizacije. Ne samo financija nego i ovlasti”, dodao je Štromar, uvjeren da spajanje gradova i općina treba i financijski poticati.

Jurlina Alibegović koja je rekla da je HDZ-ovo kočenje reformi osjetila “na svojoj koži” smatra da je dobro radila svoj posao, a reformu želi nastaviti i u novom mandatu kako bi građani dobili kvalitetniju javnu uslugu.

No, najprije je, dodala je, neophodno sve pažljivo promisliti, uspostaviti jasan cilj aktivnosti, konkretne mjere, pokazatelje… a potom uz vlast i opoziciju u sve uključiti i ostale “važne dionike” poput socijalnih partnera.

Bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić upozorio je i na važnost usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra što, kako kaže, nije oučio u HDZ-ovu izbornom programu, a nužno je kako bi građani dobili bržu uslugu.

No, osim problema u pravosuđu govorio je i o promjeni modela napredovanja i nagrađivanja u državnoj službi što je, smatra, također neophodno kako bi se podigla učinkovitost državnog aparata.

Rješenje vidi u mogućnosti prekvalifikacije i stalne edukacije službenika, ali i uvođenju drugačije sistematizacije zaposlenika kako jedini način da se nekom stručnjaku pogine plaća ne mora biti unapređenje na mjesto s menađerskim ovlastima. Odličan stručnjak u nekom području me mora nužno biti i uspješan u upravljanju, ustvrdio je Miljenić.

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Vedran Đulapić primijetio je da su nas u reformi uprave pretekle zemlje za koje nikada nismo mislili da će nam biti uzor, ali i da većinu na okruglom stolu ponuđenih rješenja nije vidio u stranačkim programima. Stranke je zatražio da se obvežu kako će na važne poslove u državnoj upravi stavljati kvalitetne, a ne ljude sa “članskim iskaznicama” koji “nisu zaslužili da tamo sjede i često im treba i po godina dana na se upoznaju s osnovnim stvarima”.

Related Posts