HUP podržao porezne izmjene

Priopćili
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržava najave premijera Andreja Plenkovića o nastavku porezne reforme u smjeru rasterećenja poduzetnika i građana, objavili su u utorak iz HUP-a.

“HUP podržava najave predsjednika Vlade o nastavku porezne reforme u smjeru rasterećenja poduzetnika i građana od siječnja 2021. godine”, istaknuli su iz HUP-a podsjećajući da su i u nedavnoj anketi među poslodavcima glavni zahtjevi prema novoj Vladi bili upravo tako usmjereni.

Vezano za najave o donošenju odluke o povećanju minimalne plaće, iz HUP-a podupiru želju da se radnicima omogući bolji standard jer je, kako ističu, i poslodavcima u interesu zadržati kvalitetne radnike i pružiti im što bolje uvjete rada.

No iz HUP-a pritom podsjećaju na obavezu konzultacije sa socijalnim partnerima i nužnost socijalnog dijaloga kao i potrebu za detaljnom analizom stanja na tržištu rada prije finaliziranja same odluke. “U mnogim prerađivačkim industrijama, kao što je npr. tekstilna industrija, poslodavci uglavnom nisu u mogućnosti dodatno podizati plaće, posebno u trenutnoj situaciji pogođenosti korona krizom. Zato je važno dobro odmjeriti sve faktore kako ne bi došlo do kontraefekta i gašenja pojedinih tvrtki te daljnjeg gubitka radnih mjesta”, navode iz HUP-a.

Poručuju i kako je HUP, kao socijalni partner Vladi na raspolaganju za konstruktivan dijalog oko ove i drugih tema vezanih uz gospodarska pitanja. Premijer Andrej Plenković najavio je kako Vladu očekuje aktivna, radna jesen, nastavak politike poreznog rasterećenja građana i poduzetnika.

Porezne reforme, kao i do sada, stupit će na snagu 1. siječnja 2021., bit će to kontinuitet politike rasterećenja građana i gospodarstva, rekao je premijer za HRT. Kad je riječ o minimalnoj plaći i njenom povećanju, najavljuje da će odluka o tome biti donijeta najkasnije početkom studenoga.

Odluka o minimalnoj plaći uvijek se donosi na jesen, kako bi se oni na koje se odnosi mogli pripremiti, objasnio je, podsjetivši da je u mandatu njegove prve Vlade ta plaća u neto pogledu podignuta za 754 kune, a tri vlade prije nje, zajedno za 250 kuna. “Naša je ambicija podići tih 3. 250 neto na 4. 250 neto do kraja mandata”, poručio je.

You may also like

0 comments