Home Ekonomija HUP: Hrvatsku još čekaju strukturne promjene

HUP: Hrvatsku još čekaju strukturne promjene

by Agencije

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ocijenili su kako je poboljšana prognoza rasta hrvatskog gospodarstva pozitivna vijest, no smatraju da Hrvatska još uvijek čeka strukturne reforme, koje jedine mogu donijeti snažniji i dugoročno održiv rast.

“Poboljšana prognoza hrvatskog gospodarskog rasta od strane Europske komisije je, naravno, pozitivna vijest. Međutim, iz procjene Komisije vidi se da bi višu stopu rasta za 2017. trebala velikim dijelom donijeti domaća potrošnja, na koju je pozitivno utjecala i porezna reforma, dok je prognoza za 2018. opreznija i opet tek oko 2,5 posto rasta”, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić istaknuvši kako Hrvatska još uvijek čeka, osim spomenute porezne, i druge strukturne reforme, koje jedine mogu donijeti snažniji i dugoročno održiv rast.

Europska komisija (EK) je u ponedjeljak u zimskim ekonomskim prognozama znatno podigle procjene rasta hrvatskog gospodarstva – za prošlu godinu očekuje rast od 2,8 posto, ove godine 3,1 posto, dok za sljedeću godinu predviđa skromniji rast od 2,5 posto. U odnosu na zadnje, jesenske ekonomske prognoze, objavljene 9. studenoga 2016. to predstavlja znatnu korekciju naviše. Komisija je prošle jeseni projicirala rast hrvatskog gospodarstva za 2016. godinu na 2,6 posto, za 2017. 2,5 posto, a 2018. 2,4 posto. “Od Vlade očekujemo da sadašnji pozitivan trend iskoristi za provođenje predugo odgađanih reformi kako bismo konačno s višim i višegodišnjim stopama rasta nadoknadili još uvijek prevelik zaostatak za uspješnim članicama Europske unije”, poručio je Majetić.

Napominje kako se ekonomski model temeljen na domaćoj potrošnji i visokom uvozu već pokazao lošim, zbog čega Vlada “nužno mora, bez zadrške i kalkulacija, aktivno raditi na jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kako bi izvoz mogao snažnije rasti”. “Vidimo da je prostor za njegov daljnji rast u sadašnjim uvjetima vrlo ograničen jer su poduzetnici uglavnom već napravili sve što su sami mogli. No, bez doprinosa Vlade poboljšanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva teško može biti bitnijih pomaka u narednom razdoblju“, zaključio je Majetić.

Najnovije ekonomske prognoze Europske komisije nisu donijele posebna iznenađenja, komentirali su u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), istaknuvši kako očekivana stopa rasta hrvatskog BDP-a od 3,1 posto u ovoj godini odgovara procjenama Ministarstva financija. “Ove procjene Europske komisije niti za Europu, niti za Hrvatsku nisu donijele posebna iznenađenja. Stopa rasta za EU tek je blago povećana u odnosu na prethodne procjene, a stopa rasta za Hrvatsku odgovara već objavljenim procjenama Ministarstva financija”, navodi se u komentaru HGK.

Najnovija procjena EK za Hrvatsku o ovogodišnjem rastu od 3,1 posto tek je neznatno niža od 3,2 posto, kolika je procjena Ministarstva financija. U HGK očekuju ove godine stopu rasta od 3 posto, a navode i da Ekonomski institut i HUB procjenjuju stopu rasta od 2,9 posto.

Napominju kako poticaj daljnjem rastu EK vidi u nastavku rasta domaće potražnje, posebno osobne potrošnje dodatno potaknute izmjenama poreza na dohodak, a očekuje se i rast investicija potaknutih povoljnim uvjetima financiranja i korištenjem europskih fondova. EK, naime, procjenjuje da će ove godine potrošnja u Hrvatskoj porasti 3,4 posto, a ukupne investicije za 5,2 posto. Premda usporen u odnosu na protekle godine, rastu BDP-a će doprinijeti i daljnji rast izvoza roba i usluga, kažu u HGK.

Related Posts