HUP dogovorio smanjenje obveza za velike poslodavce

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izvijestila je u petak da je sa socijalnim partnerima dogovorila smanjenje broja stručnjaka zaštite na radu za velike poslodavce. “Nakon postignutog smanjenja za male poslodavce, naporima HUP-a stupit će na snagu izmjene i dopune Pravilnika kojima se smanjuje već propisana obveza o broju stručnjaka zaštite na radu i za velike poslodavce”, ističe se u priopćenju.

Naime, kako objašnjava HUP, nakon pregovora sredinom godine u kojima je postignuto rasterećenje malih poslodavaca (do 49 zaposlenih radnika) kojima je vraćena mogućnost korištenja usluge vanjskih stručnjaka u području zaštite na radu umjesto nametanja obaveze da male tvrtke imaju zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, HUP je u pregovorima sa socijalnim partnerom (sindikatom) i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, postigao rasterećenje velikih poslodavaca.

Tako će izmjenom članka 8. stavka 2. Pravilnika, veliki poslodavci na svakih 2000 zaposlenih radnika morati imati dodatnog stručnjaka zaštite na radu II. stupnja, a ne kao što je do sada bilo propisano, da dodatnog stručnjaka zaštite na radu I. stupnja moraju imati na svakih 500 zaposlenih radnika.

Izmjena se odnosi na velike poslodavce u kojima najmanje 80 posto radnika obavlja poslove s malim rizicima. HUP navodi da im je iz resornog ministarstva potvrđeno da će izmjene Pravilnika uskoro biti objavljene u Narodnim novinama.

HUP podsjeća da su u lipnju objavljene su Izmjene i dopune Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu kojim je, kako ističe, zahvaljujući aktivnostima HUP-a, vraćena mogućnost za poslodavce do 49 zaposlenih da mogu ugovarati obavljanje poslova zaštite na radu s vanjskom tvrtkom.

Naime, dodaje se u priopćenju, prethodnim izmjenama Pravilnika bila je uvedena obveza za sve poslodavce da imaju „unutarnjeg“ stručnjaka zaštite na radu tj. zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, što je izmjenama Pravilnika u lipnju 2015. otklonjeno. Tako poslodavci koji zapošljavaju do 49 radnika, a kojih je najviše u Hrvatskoj, mogu i nadalje angažirati vanjske stručnjake ili pak birati mogućnost da zaposle stručnjaka za zaštitu na radu ili pak da osposobe nekoga od postojećih radnika.

HUP je “tijekom intenzivnih pregovora s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava inzistirao na tome da se poduzetnicima ostavi mogućnost izbora, bez nametanja novih obveza, što je na kraju i postignuto, jer su i predstavnici ministarstva prihvatili argumente i pokazali otvorenost za iznalaženje zadovoljavajućeg rješenja”, stoji na kraju HUP-ova priopćenja.

You may also like

0 comments