Home Ekonomija HUO: Premija osiguravatelja u listopadu viša 0,32 posto

HUO: Premija osiguravatelja u listopadu viša 0,32 posto

by Petra Rajković

Krajem listopada ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 7,38 milijardi kuna, što predstavlja rast od 0,32 posto u odnosu na listopad 2015. godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 67,79 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine bilježi rast za 0,80 posto, na 5 milijardi kuna.

No, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je istodobno pala za 0,66 posto, na 2,38 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem listopada u iznosu od 1,74 milijarde kuna ili 3,4 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom u iznosu od 1,65 milijardi kuna. Taj je iznos premije za 3,97 posto niži nego u listopadu prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

Potvrđuju to i podaci HUO-a o prosječnoj premiji u toj vrsti osiguranja, koja je u listopadu ove godine iznosila 921,33 kune te je bila za 7,13 posto niža u odnosu na listopad prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom krajem listopada u iznosu od 1,84 milijardi kuna, što je za 10,24 posto manje u odnosu na premiju iz listopada lani.

Promatrano prema društvima za osiguranje, krajem listopada je najveći tržištni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 26,93 posto, zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom višom od 1,9 milijardi kuna.

Drugi je Allianz, sa 942,7 milijuna kuna premije, odnosno 12,76 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, s 677,47 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 9,17 posto.

Croatia osiguranje je krajem listopada zauzimalo najveće udjele u oba segmenta osiguranja – u “neživotu” je držalo 30,94 postotni udio (premija od 1,5 milijardi kuna), a u “životu” 18,5 posto (439,78 milijuna kuna premije).

U segmentu neživotnih osiguranja na drugom je mjestu Euroherc, s udjelom u ukupnoj premiji od 13,53 posto, a treći je Allianz, s 10,05 posto udjela. U životnim osiguranjima, pak, Allianz zauzima drugo mjesto i 18,47 posto udjela na tržištu, a treće je Wiener osiguranje, koje u tom segmentu ima tržišni udio od 9,84 posto.

(Agencije)

Related Posts