Huić: Samo da ponovno ne dođu po naš novac

Ovoga tjedna u emisiji EnergyPress na N1 televiziji gostovao je čelnik Udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić. Govorio je o cijeni naftnih derivata, intervenciji države u cijenu energenata i privatizaciji Petrokemije.
Davor Huić smatra kako bi država trebala smanjiti svoje apetite u cijeni naftnih derivata, jer bi to olakšalo poslovanje gospodarskim subjektima i građanima. Međutim, mišljenja je Huić, to se posve sigurno neće dogoditi tako brzo, zbog toga što je državni proračun zacrtan tako da ima puno stečenih prava. Uostalom, putem trošarina iz goriva država financira pojedine gubitaše.

Pohvalio je što su privatne tvrtke prošloga tjedna ušle u vlasništvo i upravljanja kutinske Petrokemije. Huić se nada kako nova uprava neće doći ponovno po javni novac. Nada se kako privatne tvrtke u ovom poslu imaju računicu dobiti, jer moraju biti odgovorne prema svojim vlasnicima. Ohrabruje ga činjenica kako u priču nisu ušli obvezni mirovinski fondovi jer do sada su oni u svim dokapitalizacijama sudjelovali mimo volje ljudi koji u njih uplaćuju. Suspektnim smatra ulazak u manjinsko vlasništvo javnih poduzeća poput Janafa i Plinacra. Sreća je, kaže Huić, to što ona neće upravljati Petrokemijom, jer većina relevantnih studija pokazuju kako je državno upravljanje manje učinkovito nego li privatno.

Komentirao je limitiranje cijene plina za kućanstva u trenutku kad na referentnim tržištima cijena plina raste. Huić smatra kako je to loša politika Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Načelno, nije posao države, smatra Huić, vršiti uravnoteženje udarom na porezne obveznike, nego iz dodane vrijednosti pomoći građanima koji ne mogu platiti svoje račune.

Neizbježna tema bila je i nova uprava Uljanik grupe. Huića obeshrabruje novo stanje u Uljaniku, jer je nova uprava krenula kontinuitetom stare tražeći spas na Markovom trgu umjesto u zdravom strateškom partneru, koji bi našao poslovni interes u brodogradnji. Usporedio je slučaj Uljanik, u kojemu je sprženo 4.3 milijarde kuna poreznog novca, i slučaj Agrokor, koji porezne obveznike nije koštao niti kune.

Pogledajte video

 

You may also like

0 comments