Huić: A što je to Milanović dobro napravio?

Huić za Direktno/vc_column]
Kandidatura bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je u ponedjeljak najavio da će se natjecati za predsjedničku dužnost, izazvala je velike reakcije na političkoj i javnoj sceni.

Svoju podršku kandidaturi Zorana Milanovića iskazali su brojni političari i političke stranke mahom one koje su ranije bile u koaliciji s SDP-om. Međutim, javnost nije toliko dobro primila njegovu kandidaturu. Milanovića se povezuje s godinama nepotrebne recesije. Tako su neki mediji Milanovića opisali ”štetočinom i lijenčinom” te ga okrivili za godine nerada.

S druge strane političkog spektra, među ostalim, zamjeraju mu obranu pripadnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su na sudu u Münchenu proglašeni krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne. Ni njegovi ministri nemaju previše lijepih riječi za njega.

Davor Huić, nekadašnji savjetnik premijera Tihomira Oreškovića i osnivač Udruge poreznih obveznika “Lipa” nema puno lijepih riječi za Milanovića. “Ako se itko može nazvati antireformskim političarem to je Milanović. On je po rezultatima bio jedan od dva najgora premijera”, kaže Huić.

“Nije ovo stvar osobne procjene, već stvar empirijskih pokazatelja. Milanović je četiri godine koje je proveo na vlasti imao svake tri godine 5 posto proračunskog deficita, a posljednju oko 3,5 posto . Hrvatska je zbog Milanovića umjesto dvije godine u krizi provela skoro šest. I dok su nas druge zemlje članice Europske unije s jugoistoka i istoka Europe, prestizale, on je štitio ‘naš način života'”, kaže naš sugovornik i nabraja: “U četiri godine koliko je bio na vlasti Milanović je dopustio da nestane 150 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, vodio je potpuno antipoduzetničku klimu, dizao je poreze, štitio je javni sektor i njegove privilegije, nije pokrenuo reformu javne uprave, u biti nije pokrenuo ni jednu reformu uopće”.

Huić podsjeća kako su upravo Milanović i njegova ondašnja koalicija dobili gotovo 60 posto na izborima kako bi provodila reforme. “A što je on napravio? Zadužio je Hrvatsku za nevjerojatnih 70 milijardi. Nije ih potrošio kako bi pokrenuo ekonomiju, iako bi i to bilo pogrešno, već kako bi očuvao taj famozni ‘naš način života’. Svega čega se Milanović dotaknuo napravio je pogrešno”, kaže Huić i dodaje kako je Hrvatska zbog vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor, a onda i u jednakoj mjeri i vlade Zorana Milanovića završila kao najsiromašnija članica Europske unije.

“Pitanje je: treba li čovjeka koji je kao premijer napravio toliko štete izabrati na neku ugodnu sinekuru gdje može napraviti još štete? Neki kažu kako predsjednik ne odlučuje o važnim pitanjima, međutim, dok je bio premijer, Milanović je nepotrebno kritizirao Europsku uniju, svađao se s Angelom Merkel, susjednim zemljama, a postane li predsjednik bit će sukreator upravo vanjske politike”, rekao je Davor Huić za Direktno.

You may also like

0 comments