HUB: Još nismo primili prijedlog rješenja

Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je u ponedjeljak da banke još nisu zaprimile prijedlog “rješenja” za dužnike koji imaju kredite u švicarskim francima, a ponavljajući kako se pravno održivo rješenje mora temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i podjele troška, izrazila je bojazan da bi trošak neodrživog zakonskog rješenja na kraju mogli platiti porezni obveznici.

“Jedino pravno održivo rješenje mora se temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i podjele troška”, navodi se u izjavi HUB-a.

Pritom podsjećaju da su upravo ta načela istaknule i sve relevantne međunarodne institucije – Europska komisija, Svjetska banka i MMF. “Najavljeno socijalno neosjetljivo rješenje pogoduje u najvećoj mjeri interesu imućnijih korisnika kredita, a ne onima koji su lošijeg materijalnog položaja i koji su kreditom doista rješavali stambeno pitanje. Hrvatska udruga banaka izražava zabrinutost da bi trošak neodrživog zakonskog rješenja, koje ne poštuje niti nedavnu presudu Vrhovnog suda koja je izrijekom potvrdila valjanost ugovora s valutnom klauzulom u švicarskim francima, na kraju mogli platiti porezni obveznici”, zaključuje se u izjavi HUB-a.

Iz Vlade je prošli tjedan najavljen zakonski prijedlog o konverziji svih kredita u ‘švicarcima’ u euro, uz otpis dijela glavnice kredita, pri čemu bi trošak takvog rješenja snosile banke. Hrvatska narodna banka procijenila je da bi ukupni trošak takvog rješenja za banke koje u svom portfelju imaju kredite nominirane u švicarskim francima iznosio između 5,5 i 6 milijardi kuna.

You may also like

0 comments