HUB: Građani žele bolju edukaciju o sigurnosti na internetu

Hrvatski građani još uvijek nemaju naviku mijenjati lozinke, većinom ne prijavljuju internetske prijevare i oslanjaju se uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na internetu, no ohrabruje što prepoznaju potrebu za edukacijom u tom području, pokazalo je istraživanje Hrvatske udruge banaka (HUB).

Istraživanje provedeno početkom lipnja na uzorku od 610 korisnika interneta, među ostalim pokazuje da i dalje ponavljamo najučestaliju grešku – ne mijenjamo lozinke. Tako čak 60 posto građana lozinke ne mijenja nikada ili samo kada zaborave staru, a jedna četvrtina građana na promjenu lozinke odlučuje se samo jednom godišnje, kazao je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

U zaštiti računala i sadržaja koje izmjenjujemo putem interneta prvu liniju obrane čini antivirusna zaštita koju bi svatko trebao imati na svom računalu i redovito je ažurirati. Iako je instaliranu ima 95 posto građana, polovica njih nije dobro ili uopće nije upoznata čemu antivirusna zaštita služi i kako funkcionira.

Istraživanje je pokazalo da građani još uvijek nisu svjesni potencijalnih opasnosti koje vrebaju pa tako više od trećine (35 posto) tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica (45 posto) uopće ne razmišlja da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara, naveo je Adrović.

Samo je manji broj građana, kako je rekao, svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na internetu, pa tako tek 20 posto smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima.

Rezultati istraživanja, kazao je Adrović, su pokazali i kako 43 posto građana tvrdi da se nikada nije susrelo s pokušajima prijevare. Njih 28 posto ništa neće poduzeti, a 22 posto će upozoriti svoje suradnike, prijatelje ili rođake.

Nadležnim institucijama takve prijetnje prijavi samo 12 posto građana. Na pitanje putem kojih kanala se informiraju o načinima zaštite od računalnih napada, 10 posto građana kaže da se konzultira s IT stručnjacima. Građani se još uvijek najviše oslanjaju na savjete svojih prijatelja, suradnika ili rođaka (35 posto) ili objašnjenje traže pretragom interneta (16 posto).

Ostali to ne smatraju relevantnom temom, do informacija dolaze slučajno ili smatraju da znaju sve o internetskoj sigurnosti. Predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat ohrabrujućim smatra podatak što 41 posto građana smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na internetu.

Međutim, s druge strane zabrinjavajuće je da, iako su djeca već od malih nogu izložena internetskim sadržajima, škole kao mjesto edukacije podržava 18 posto građana. Slično tome, samo 13 posto smatra da bi se edukacija trebala provoditi na radnome mjestu.

Parat je kazao i kako trenutno, za razliku od prošle dvije godine, nisu zabilježeni veći napadi na korisnike internet bankarstva hrvatskih banaka, ali kako pažnje i prevencije nikad dosta. Banke dosta ulažu u povećanje sigurnosti poslovanja uključujući sigurnost na internetu, no velik dio opasnosti možemo spriječiti sami i tu je važna stalna edukacija, kazao je Parat. On i Adrović zaključuju da je od presudne važnosti edukacija korisnika.

You may also like