Huawei se povlači sa zapadnog tržišta?

Liang Hua, čelnik kineskog tehnološkog diva Huaweija, upozorio je da bi se kompanija mogla povući s tržišta zapadnih zemalja, ako se i dalje nastavi suočavati s ograničenjima.
Huawei je pod nadzorom zapadnih vlada koje strahuju da bi se njegovi proizvodi mogli koristiti za špijunažu. Liang Hua je u svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu rekao kako bi tvrtka koju vodi mogla preseliti svoju tehnologiju u zemlje „u kojima su dobrodošli”. Također je naglasio da Huawei slijedi regulatorna pravila svugdje gdje posluje.

Huawei proizvodi pametne telefone, ali je i svjetski lider u telekomunikacijskoj infrastrukturi, posebno u sljedećoj generaciji mobilnih telefonskih mreža, poznatih i kao 5G. No, zabrinutost zbog sigurnosti njegove tehnologije sve više jača, osobito u SAD-u, Britaniji, Kanadi, Australiji i Njemačkoj.

Toj kompaniji je u SAD-u zabranjeno natjecati se za vladine ugovore, jer su obavještajne službe dovele u pitanje povezanost osnivača Huawei Rena Zhengfeia s kineskom komunističkom strankom. Vodeća britanska tvrtka za komunikacijske usluge BT prošlog mjeseca je potvrdila da se Huaweijeva oprema uklanja iz komunikacijskih sustava koji su bili razvijeni za britanske hitne službe. U međuvremenu, Njemačka razmišlja o blokiranju te tvrtke iz svoje mobilne 5G mreže.

Huawei je oduvijek isticao da je privatna kompanija, u vlasništvu svojih zaposlenika i da nije povezana s kineskom vladom. Čelnici te kompanije rijetko daju intervjue, no nekoliko novinara pozvano je da postave pitanja Liangu na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Liang je rekao da ako se kompanija nastavi suočavati s daljnjim preprekama u poslovanja u nekim zemljama „prenijet ćemo tehnološko partnerstvo u zemlje u kojima smo dobrodošli i gdje možemo imati suradnju.” Izjavio je i da svi oni koji su zabrinuti, „dobrodošli” su da pregledaju njihove laboratorije u Kini.

Iako oluja oko Huaweija ne posustaje, Liang jednostavno poručuje – proizvodi tvrtke govorit će sami za sebe. „Usredotočit ćemo se na pružanje vrijednosti nudeći (proizvode) visoke propusnosti ultra niske latencije i visoke povezanosti našim klijentima”, rekao je. Kći osnivača Huaweija Meng Wanzhou u prosincu je uhićena u Kanadi i suočena je s mogućnošću izručenja SAD-u zbog optužbi da je Huawei kršio američke sankcije protiv Irana. Liang je pozvao na „brz zaključak” tog slučaja kako bi Wanzhou mogla povratiti svoju „osobnu slobodu”.

You may also like