Huawei isključen iz javnog natječaja u Češkoj

Češke porezne vlasti isključile su kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei iz javnog natječaja za uspostavu portala za porezne prijave nakon upozorenja agencije za kibernetičku sigunost o mogućim rizicima, izvijestio je u srijedu list Mlada Fronta Dnes.
Add content here
Uprava za opće financijske poslove pri ministarstvu financija raspisala je natječaj za uspostavu portala za porezne prijave. Posao je vrijedan 500 milijuna čeških kruna (22 milijuna dolara). Nakon upozorenja državne agencije za kibernetičku sigurnost da bi dodjela posla Huaweiju mogla predstavljati sigurnosnu prijetnju, uprava je odlučila izmijeniti uvjete natječaja, označivši portal kao ključnu državnu infrastrukturu.

Huawei se u posljednje vrijeme našao pod povećalom sigurnosnih agencija u mnogim zemljama zbog veza s kineskom vladom i tvrdnji da bi Peking mogao upotrijebiti njegovu tehnologiju za špijunažu. U Huaweiju opovrgavaju takve tvrdnje. Bude li potvrđeno izvješće Mlade Fronte Dnes o isključenju kineske kompanije iz javnog natječaja, bit će to prvi takav slučaj u povijesti Češke, primjećuje Reuters.

You may also like

0 comments