Huawei – igrač na tržištu električnih automobila

Novi Teslin izazivač

Prva poveznica za većinu ljudi kada im spomenete imena kompanija poput Applea, Xiaomija i Huaweija bit će – pametni telefoni. No sve ove kompanije razmišljaju dugoročno i o drugim tržištima na kojima mogu iskoristiti svoje tehnološko znanje i ekspertizu. Jedno od tih tržišta je i ono koje je sve donedavno bilo nezamislivo za klasične tehnološke ili mobilne kompanije – automobilsko tržište.

No kaže se kako su moderni automobili, po tehnologiji koju koriste, više gadgeti, nego klasična vozila pa je jasno zašto na tom tržištu svoju priliku vide i spomenute kompanije. O Appleovim planovima, iako nisu službeni, zna se puno toga zahvaljujući brojnim glasinama koje kruže mrežom, Xiaomi je najavio kako će tijekom sljedećeg desetljeća investirati 10 milijardi dolara u razvoj električnih vozila, a sada su slične planove najavili iz Huaweija.

Kineska kompanija tako namjerava uložiti milijardu dolara u razvoj autonomne tehnologije i električnih automobila, a prilikom ove najave dotakli su se i Tesle. Naime, trenutačni CEO kompanije Eric Xu za Bloomberg rekao je kako mu se ekipa koja razvija autonomnu tehnologiju u Huaweiju pohvalila da njihovi automobili već sada mogu voziti tisuću km bez ljudske intervencije: To je mnogo bolje od Tesle, bocnuo je Muska.

Plan tehnološkog diva kojeg je na pragu najvećeg uspona nokautirao Trump jest da na početku surađuju s tri kineska proizvođača automobila na razvoju samovozećih automobila. Čak i ako se automobili budu prodavali samo na kineskom tržištu, imaju veliki potencijal jer Xu kaže kako se u toj zemlji godišnje proda 30 milijuna novih vozila. Ta će brojka rasti i dalje, pri čemu će se naročito povećati potražnja za električnim vozilima koja će, s padom cijene i daljnjim razvojem infrastrukture biti sve zanimljivija kupcima, piše Zimo

Stanje u Hrvatskoj

S ukupno 10.519 vozila hrvatsko tržište novih automobila je 2021. nešto bolje u usporedbi s prvim kvartalom 2020. kad ih je bilo 10.029.

U istom razdoblju imali smo 152 električna automobila što bi bio napredak u odnosu na 2020. ako bi se ova prodaja održala do kraja godine. Pri tome je ožujak sa 71 registracijom bio uvjerljivo najbolji do sad.

Pomalo iznenađujuće na vrhu je Tesla model 3 koji u prva dva mjeseca imao samo jednu registraciju, a onda čak 31 u ožujku. Očito su se tek sad stigle narudžbe od prošlogodišnjih poticaja, a ostaje za vidjeti je li ovo sve ili ne.

Ostali su rasli polaganim ritmom pa je Škoda CITIGOe iV sada na drugom mjestu, a slijedi Renault Twingo Electric, itd.

Dobili smo i neke nove modele kao što je Volkswagen ID.4, Škoda Enyaq, Citroën ë-C4, Fiat 500e kao i gospodarski Opel Vivaro-e.

Treba istaknuti i 1467 hibrida što je oko 14% tržišnog udjela, ali tu ima jako puno mild hibrida koji nisu hibridi u pravom smislu riječi, a broj full i plug-in hibrida je negdje oko polovice ukupnog broja.

You may also like

0 comments