Home TribinaKomentari HSS – Hrvatska stranka suspendiranih

HSS – Hrvatska stranka suspendiranih

by admin

Razvoj demokratske misli u Hrvatskoj već je odavno zastranio. Nekada davno ideje o slobodi i demokraciji bile su pokretači najvećih političkih stranka u Hrvata. Danas se pod izlikom demokracije provodi najočitiji unutarstranački teror u modernoj povijesti Hrvatske.

Piše Pavao Škoko Gavranović

Dakako riječ je o čovjeku kojemu su uvrijeđena pravila, društvene norme, pa i one zakonske itekako stran pojam. Čovjeku koji je izveo nezapamćeni saltomortale jedne stranke okrenuvši ju za sto osamdeset stupnjeva. Riječ je o Kreši Beljaku, predsjedniku Hrvatske stranke suspendiranih.

Koliko sam shvatio udarna taktika za medijsku promociju je kandidirati se protiv Beljaka. Takav čin nužno vodi do suspenzije, u pravilu, zbog ‘nepoštivanja odluka predsjedništva’. Kao što znamo nedemokratične političke eliminacije su hit u našim medijima. Možda će se Pernar učlaniti u HSS samo kako bi se kandidirao, kako bi ga suspendirali te kako bi dobio pokoju sekundu u središnjem dnevniku.

U riječima Nenada Matića taj ‘varalica i falsifikator’ je nastao kao neka HSS-ova verzija Zorana Milanovića. Novi ‘fakin’ u kvartu. On je rekao da će nepodržavanjem podržati Vladu, koju je na kraju podržao, ali da će ujedno ostati u oporbi. Da, ovo je sukus njegovih prvih mjeseci čelu HSS-a. Njegovo ponašanje ima smisla otprilike koliko i Milanovićev pokušaj da bude poput Stjepana Radića kada je mudro izrekao ‘mi smo poput Airbusa u magli’.

Koliko će fakin Beljak sa svojim krajnje nespretnim političkim ponašanjem i autoritarnim vođenjem stranke uspjeti oživotvoriti san HSS-a da ponovo preuzme par županija i gradova na lokalnim izborima ostaje za vidjeti. Ono što je sigurno je da HSS danas ima pet zastupnika u Saboru koje im je SDP poklonio, što se jasno vidi iz broja preferencijalnih glasova koje je dobio HSS na posljednjim izborima. Hoće li nešto slično dogoditi na lokalnim izborima?

Zanimljiva će sigurno biti suradnja lijevog HSS-a s Berinim SDP-om. Isto tako, taj zaokret HSS prema lijevo i pokušaji da se promjenu političkog smjer stranke okarakterizira kao vračanje HSS liberalizmu je smiješna. Iako je tendencija u Europi liberalne (slobodarske) stranke nazivati lijevima to u Hrvatskoj ne stoji. Jer ljevica je uvijek i jedino bila reakcija na desnicu. Slobodari tj. liberali su reakcija na monarhiju i elite.

Činjenica je da Hrvatska u trenutcima nastajanja HSS nije imala Hrvatsku elitu ili Hrvatsku vladajuću monarhiju. Odnosno Hrvati se nisu identificirali s vladajućima. HSS, Pravaši i HNS nastali su kao pokreti za samostalnost Hrvatske, njenu teritorijalnu cjelovitost i zaštiti Hrvatskoga jezika. Nikada nisu bili borci protiv monarhije ili elita kao što to jesu liberali. Te tri stranke oduvijek se bile desne. Ljevica u Hrvatskoj je kao i europska samo reakcionarna, ali nije anti elitistička. Kod nas je desnica antielitistička, a ljevica je samo reagirala i postala elitistička. Stoga Beljakova isključivost i antidemokratizam imaju smisla, ipak je on ljevičar.

Autor je politički komentator našeg portala.

Related Posts