Home Hrvatska HSS do daljnjega prolongirao glavnu skupštinu

HSS do daljnjega prolongirao glavnu skupštinu

by admin

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) odlučilo je u ponedjeljak do daljnjega odgoditi Glavnu izbornu skupštinu stranke, prethodno zakazanu za 22. listopada, kako bi se kandidiranje omogućilo i suspendiranim članovima stranke protiv kojih se vode postupci zbog političke odgovornosti.

“HSS kao demokratska stranka želi omogućiti svima da se kandidiraju za bilo koju funkciju. Kako je u ovom trenutku u javnosti stvoren pogrešan dojam da su kandidature pojedincima onemogućene, odlučeno je da se izborni proces u HSS-u provede nakon što budu okončani svi postupci pokrenuti zbog političke odgovornosti, a u rokovima koji su utvrđeni Statutom stranke”, ističe u priopćenju HSS.

Predsjedništvo HSS-a u subotu je imenovalo komisiju koja će za desetero suspendiranih HSS-ovaca, među kojima su europarlamentarka Marijana Petir i koprivničko-križevački župan Darko Koren, provesti postupak zbog njihove političke odgovornosti za opstruiranje HSS-a tijekom prošlih parlamentarnih izbora.

Budući da nije određen vremenski rok za dovršenje tog postupka, suspendirani nisu imali gotovo nikakve šanse kandidirati se na stranačkim izborima, koji su prvotno bili zakazani za 22. listopada, a rok za kandidaturu bio je određen za 7. listopada.

Petir i Koren najavili su da se žele kandidirati za predsjednicu, odnosno predsjednika HSS-a. Glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić u subotu je objasnio kako će postupak za desetero suspendiranih HSS-ovaca voditi tročlana stranačka komisija, koja će pregledati sve njihove istupe u javnosti i facebook profile prije, tijekom i nakon prijevremenih izbora. Nakon toga će za svakoga od njih Predsjedništvu predložiti opomenu, ukor ili isključenje iz HSS-a. Konačnu odluku donijet će Predsjedništvo stranke, a na nju se suspendirani HSS-ovci imaju pravo žaliti Glavnom odboru.

Petir je u subotu na to reagirala tvrdnjom da je vodstvo HSS-a napustilo temeljne vrijednosti stranke i da su “ubili HSS zbog svojih fotelja”. Poručila je kako je jasno da ju se eliminira jer je najavila kandidaturu za predsjednicu stranke.

Related Posts