HSP AS smanjuje broj radnih sati

Za HSP AS apsolutno su neprihvatljive najave “koje stižu iz redova nekih stranaka vladajuće opcije” o smanjenju radničkih prava kroz ukidanje plaćene dnevne pauze od 30 minuta tijekom radnog dana i povećanje dnevnog rada s osam na devet sati, a svrhovitijim drži sedmosatno radno vrijeme jer bi se time povećala potreba za zaposlenicima, odnosno smanjila nezaposlenost.

U situaciji kada su u Hrvatskoj u veljači 291.333 registrirane nezaposlene osobe, ističe HSP AS u utorak u priopćenju, povećanjem sati rada kod brojnih poslodavaca mogla bi se pojaviti želja, ali i potreba za otpuštanjem dijela zaposlenika. Umjesto da ideje idu u smjeru smanjenja sati rada na sedam sati dnevno, čime se povećava potreba za zaposlenicima, ovakve najave vode u smjeru nastavka spirale nezaposlenosti, ocjenjuje HSP AS.

Stranka se slaže da na tržištu rada treba uvesti reda, no ti potezi, ističe, moraju voditi u smjeru zadovoljstva hrvatskog radnika te da poslodavac dobije kvalitetnu i zadovoljnu radnu snagu, a isto tako država mora težiti smanjenu broja nezaposlenih, što će posredno dovesti do povećanja mase poreznih prihoda i dugoročnog rasta BDP-a.

Produživanjem radnog dana za jedan sat i ukidanjem plaćenog polusatnog odmora neće se ostvariti ni jedan od tih ciljeva, a tek će se neznatno pomoći poslodavcima, stoga HSP AS od odgovornih za kreiranje zakonodavnih okvira na tržištu rada traži stručan, a ne paušalan pristup. “Svi moramo biti svjesni činjenice kako smo od hrvatskih građana dobili mandat za provođenje reformi kojima ćemo povećati efikasnost zakona i državne uprave, a ne za provođenje poteza skrivenih iza fraze ‘reforme’ koji vode isključivo prema zaštiti parcijalnih interesa javnosti nepoznatih skupina”, poručuje HSP AS, koja je članica vladajuće Domoljubne koalicije.

Hrvatski laburisti usprotivili su se u utorak najavi ministra gospodarstva Tomislava Panenića da “treba u dogledno vrijeme pronaći modele kako smanjiti cijenu rada”, upozorivši da je prema podacima Eurostata za 2014. godinu prosječna satnica u Hrvatskoj iznosila 9,4 eura, što je 2,5 puta manje od prosječne satnice u EU koja je bila 24,6 eura.

Laburisti smatraju da Panenić favorizira kapital na štetu radnika, kao i cijela Vlada Tihomira Oreškovića koja je “antiradnička orijentirana”. “U zemlji u kojoj od jedva 1,3 milijuna zaposlenih više od 60 posto prima ispodprosječnu plaću, u kojoj je između 250 i 300 tisuća nezaposlenih, u kojoj je više od 300 tisuća građana blokirano, najava smanjenja cijene rada samo će dodatno povećati stopu siromaštva”, ističu laburisti u priopćenju. Suprotno tendencijama u EU, koje idu prema skraćenju radnog tjedna, u Hrvatskoj se najavljuje i devetsatni radni dan, uz ukidanje plaćene stanke, čime se samo ide ususret zahtjevima poslodavcima.

Vlada nije kao svoj cilj istaknula smanjenjenje ogromnog zaostatka prosječne plaće u Hrvatskoj za onom u EU, niti ispunjava svoja predizborna obećanja o reformama od kojih je pod pritiskom unutarkoalicijskih sukoba odustala, kao i o najavljenom dovođenju brojnih velikih investicija. Uspjelo joj je samo dodatno sniziti dugoročni rejting države, uz zadržavanje negativnih izgleda, stoji u priopćenju.

You may also like