HRW: Zemlje koje prihvaćaju izbjeglice moraju čuvati njihova ljudska prava

Zemlje u kojima sirijski izbjeglice traže azil trebale bi ukinuti oštre propise o registraciji, deportaciji i obrazovanju kojima se krše temeljna ljudska prava, izvijestio je Human Rights Watch u četvrtak u vrijeme održavanja donatorske konferencije o Siriji.

Izbjeglice ne bi trebalo slati u domovinu u kojoj bjesni rat, registracija izbjeglica trebala bi biti manje restriktivna, a pristup obrazovanju sirijske djece trebao bi biti jednostavniji, stoji u izvješću HRW-a. “Na ovoj konferenciji treba postaviti novi program koji se odnosi na sirijske izbjeglice, na način da se poštuju njihova temeljena prava, što bi ujedno trebao biti prioritet”, rekao je direktor programa za izbjeglice HRW-a, Bill Frelick na današnjoj donatorskoj konferenciji u Londonu. “Zemlje koje prihvaćaju izbjeglice i u kojima oni čine četvrtinu stanovništva, trebaju puno veću pomoć donatora”, kazao je.  “Jordan, Libanon i Turska 2015. su ograničili ulazak broja izbjeglica iz Sirije, a neke tražitelje azila silom vratili u ishodišnu zemlju”, stoji u priopćenju HRW-a.

Oko 700.000 sirijske djece u izbjegličkim kampovima Jordana, Libanona i ostalih bliskoistočnih zemalja ne pohađa školu, po podacima izvješća Zaklade Malala koju je utemeljila pakistanska dobitnica Nobela za mir Malala Yousafzai.  HRW je pozvao donatore, među njima i Sjeidnjene Dražve, Europsku uniju i zemlej Perzijskog zaljeva da podijele odgovornost za zbrinjaanje sirijskih izbjeglica s Turskom, Jordanom i Libanonom.

You may also like