Hrvoje Stojić: Ulazak strateškog partnera u HEP realno je pripremiti do kraja godine

U nastupnom intervjuu za Hrvatski radio Tihomir Orešković je rekao kako HEP smatra strateškom kompanijom te će se u njega upucavati državni novac. S druge strane za HEP postoje zainteresirani strateški partneri, ali i pilot Europske komisije o potrebi horizontalnog strukturiranja kompanije. Za komentar situacije sa HEP-om upitali smo ekonomskog analitičara Hypo Alpe Adria Banke Hrvoja Stojića.

Je li realna privatizacija HEP-a?

„To je stvar političke volje, prije nego li kapaciteta provedbe. Ako su oni angažirali Morgan Stanley, UniCredit i SberBank radi pripreme izlaska na IPO onda nema sumnje da to možemo načiniti. Ono što se investitorima može ponuditi trenutno to su neki veći sustavi. Kako smo za HAC odlučili da to neće ići u prodaju stranom investitoru, ostaju dijelovi kompanija poput HEP-a. Sigurno postoji preliminarna procjena vrijednosti kompanije i realno je pripremu završiti do kraja ove godine“, rekao je Stojić.

Bi li stvar prvo išla na IPO ili u traženje strateškog partnera?

„Sve to ovisi. Najbolja cijena se može postići nuđenjem strateškim partnerima, jer kod nas su uvijek IPO-ovi bili vezani uz diskontne cijene. U slučaju INA-e i T-coma je išao prvo strateški partner, a onda se išlo na ponudu građanima“, objašnjava Stojić.

Kolika je vrijednost HEP-a vezano uz posljednje kišne godine?

„U ovoj godini možda da, ali kada se radi procjena tvrtke onda se radi osnovom dugoročnog novčanog tijeka. U prosjeku se gleda projekcija od pet godina plus neka terminalna vrijednost. Najjednostavnije je uprosiječiti posljednjih deset godina“, kaže Stojić.

Hoće li prodajom kompanije njena vrijednost porasti za 10 do 20 posto kako govore neki konzultanti?

„Nitko ne voli da mu nakon IPO padne cijena, pogotovo ako ima želju za zaradom. Inače bi postojala sumnja u poštenu vrijednost“, zaključuje Stojić.

You may also like

0 comments