Home Ekonomija Hrvatsku neće svrstati među problematične zemlje, uvjetno

Hrvatsku neće svrstati među problematične zemlje, uvjetno

by Energypress.net

Europska komisija ocijenit će program reformi Vlade premijera Tihomira Oreškovića kao dovoljno ambiciozan i obećavajući, a i smanjit će broj ekonomskih preporuka Hrvatskoj, kažu za Večernji list izvori upućeni u prekjučerašnju raspravu na zatvorenom kolegiju europskih povjerenika.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker i njegovi suradnici, naime, raspravljali su prekjučer o nacionalnim programima reformi svih 28 država članica prije no što sljedeći tjedan usvoje specifične ekonomske preporuke za svaku zemlju, a Hrvatska je nakon te rasprave ocijenjena kao zemlja koja ove godine neće biti istaknuta u preporukama kao problematična jer i njezin nacionalni program reformi, kao i brojčani pokazatelji o deficitu, djeluju dobro.

Komisija se, tvrde izvori, sprema pozdraviti ambicioznost reformi koje je najavila nova Vlada, no i dalje će strogo pratiti implementaciju tih reformi kroz redovite nadzorne misije koje putuju iz Bruxellesa u Zagreb i kroz prijetnju da je moguće aktiviranje korektivne procedure u slučaju da se Vladine reforme i Komisijine preporuke ne implementiraju. U Komisiji su, tvrdi jedan drugi izvor, svjesni činjenice da su s novom Vladom dobili ambiciozniji hrvatski program reformi nego prošle i pretprošle godine, no “s druge strane postoji određen oprez zbog nevjerodostojnosti” koju su sve hrvatske vlasti sklone pokazivati u slučajevima kad je razlika između obećanog i ispunjenog uočljiva. Iako neslužbeni izvori govore o Hrvatskoj u pozitivnim tonovima, ipak nakon dodatnih pitanja priznaju da bi Komisija mogla zauzeti negativniji stav u ekonomskom nadzoru Hrvatske “ako se do jeseni ne bi događale reforme”.

U Europskoj komisiji nitko zasad ne komentira previranja u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, no stručnjaci unutar EK koji prate Hrvatsku svjesni su činjenice da previranja unutar vlasti mogu smanjiti kapacitet Oreškovićeve Vlade za provođenje reformi.

Related Posts