Hrvatskom telekomu pala neto dobit

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvom ovogodišnjem tromjesečju neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela od 136 milijuna kuna, što je za 15 milijuna kuna ili 10,1 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi porasli, pokazuje u četvrtak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće na razini grupe.

Neto dobit iznosila je, pak, 132 milijuna kuna i bila je 7 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju. U prva tri ovogodišnja mjeseca prihodi HT-a porasli su za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 1,67 milijardi kuna, što je najvećim dijelom rezultat povećanja prihoda u ICT dijelu poslovanja, dobrih rezultata u prodaji električne energije, kao i povećane prodaje mobilnih uređaja, navodi se u izvješću.

EBITDA prije jednokratnih stavki je stabilna te iznosi 627 milijuna kuna, što je za 0,1 posto manje u odnosu na prošlu godinu, uz EBIDTA maržu od 37,5 posto. EBITDA marža manja je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 1,3 postotna boda uslijed povećanih prihoda iz dijelova s niskom profitnom maržom te povećanih investicija u tržišne aktivnosti.

Nakon što je u 2015. godini u razvoj infrastrukture uložio 1,46 milijardi kuna, HT nastavlja sa značajnim investicijama koje su usmjerene u tri ključna područja – razvoj mobilne i fiksne infrastrukture te povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, kapitalna ulaganja veća su za 41 milijun kuna, odnosno 15,2 posto, navodi se u financijskom izvješću.

I u 2016. godini u HT-u se nastavlja strateški program HorizonT, čiji je osnovni cilj povećanje efikasnosti, unapređenje poslovanja kompanije te daljnji rast i razvoj poslovanja. U prvom kvartalu završen je i program zbrinjavanja radnika te je kompaniju napustilo 240 zaposlenika. “Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima koje je u prvom kvartalu obilježio rast prihoda i stabilna EBITDA te zadržavamo naše objavljene financijske izglede za cijelu 2016. godinu. U nastavku godine bit ćemo i dalje usmjereni na investicije, poboljšanje korisničkog iskustva i inovativnost u ponudi naših proizvoda i usluga, kao i na striktnu troškovnu disciplinu”, istaknuo je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković, u komentaru ostvarenih financijskih rezultata.

Uprava procjenjuje da će na razini ove godine doći do blagog pada prihoda, u rasponu od 0 do 2 posto, da će marža EBITDA biti oko 40 posto, a planirana ulaganja umjereno manja nego 2015., ali iznad dugoročnog prosjeka HT-a od približno 1,1 milijarde kuna.

You may also like

0 comments