Hrvatskoj prijete korektivne mjere Europske komisije

Europska komisija danas će objaviti izvještaj o napretku Hrvatske i ostalih država u proceduri prekomjernog deficita. U radnom posjetu Zagrebu je potpredsjednik Komisije za euro i socijalni dijalog, Valdis Dombrovskis.

Uoči objave izvještaja u Zagrebu su se sastali premijer Orešković i Valdis Dombrovskis koji su se nakon sastanka i obratili novinarima. Premijer Tihomir Orešković je kazao kako bivša vlada nije izvršila reforme. ‘Situacija je vrlo ozbiljna. Nažalost, izgubili smo 4 godine za reforme koje je bivša Vlada obećala i govorila da provodi. Nismo vidjeli rezultate. Rezultat toga je da nam danas prijeti postupak korektivne mjere. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja kojoj prijete takve mjere.

Potpredsjedniku EK smo imali prilike predstaviti naš plan ove Vlade da smanjimo dug, povećamo investicije, smanjimo deficit, smanjimo broj nezaposlenih i da pokrenemo reforme. Manje se treba pričati, a više raditi. Na kraju priče reforme treba provesti i trebaju se vidjeti rezultati. Moramo provesti reforme. Ova Vlada neće pričati nego raditi’, rekao je premijer.

‘Zahvaljujem se premijeru Oreškoviću i ministrima za produktivan sastanak i spremnosti na provođenje reformi. EK poštuje reformski momentum i spremnost Vlade da provede reforme i promjene. Kao što znate, danas EK objavluje izvještaj u okviru europskoga semestra u kojoj se daje ocjena kretanja u svim zemljama članicama. U Hrvatskoj se očekuje blagi oporavak i rast BDP-a od 2,1 posto. Očekuje se i bilježi pad nezaposlenosti, ali puno je izazova na kojima se treba raditi, kazao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Javni je dug visok, a nezaposlenost, bez obzira na pad, i dalje je visoka, spomenuo je Dombrovskis. Treba povećati zaposlenost, otvarati nova radna mjesta i spriječiti odlazak mlade radne snage u inozemstvo. Područje bankarstva bilježi visoku razinu neprihodojućih zajmova. To su područja koja predstavljaju probleme, istaknuo je potpredsjednik EK.

Prošle je godine EK zaključila da u Hrvatskoj postoji situacija prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, rekao je Dombrovskis i spomenuo 6 preporuka, koje je Komisija definirala kako bi se ta neravnoteža popravila, a Hrvatska je imala ograničen napredak u njihovoj provedbi. One se odnose na fiskalni okvir, rashode proračuna, reformu tržišta rada i mirovinskoga sustava, posebno na područje prijevremenih mirovina. Jedino područje gdje su preporuke uspješno provedene jest rješavanje nesolventnosti poduzeća, kazao je Dombrovskis.

Što se tiče fiskalne strane, EK zaključuje da cilj smanjenja fiskalnoga deficita nije ostvaren, ali konačni će se rezultati znati u travnju ove godine, istaknuo je. Pitanje je kako djelovati u rješavanju ekonomskih rješenja, današnji je sastanak bio dobra prilika doznati nove planove Vlade oko rješavanja izazova. Ohrabreni smo spremnošću Vlade za provedbu reformi i mjera, kao i izazova koji su pred njima, kazao je potpredsjednik Europske komisije.

‘Što se tiče fiskalne strane, zadovoljni smo činjenicom da je Vlada RH odlučila proračunski deficit 2016. godine svesti na razinu ispod 3 posto BDP-a što je u skladu s europskom metodologijom iz 2010. godine’, dodao je. Isto tako, EK je spremna pružiti tehničku pomoć Vladi RH u provođenju mjera i reformi i pomoć u provedbi mjera Europske komisije. Osim toga, pomoć se odnosi i na bolju iskoristivost euro fondova u razdoblju 2014. – 2020. Neće biti moguće iskoristiti sva sredstva u tom periodu, ali EK je voljna pružiti tehničku pomoć u ostvarenju i dobivanju preostali sredstava u navedenom periodu. ‘Zahvaljujem premijeru Oreškoviću na uspješnom sastanku i njemu i Vladi želim puno uspjeha u daljnjem radu’, zaključio je potpredsjednik EK Dombrovskis.

Podsjetimo, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak ujutro potpredsjednika Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisa Dombrovskisa koji u sklopu Europskog semestra boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Prilikom susreta, razgovaralo se o gospodarskim, ekonomskim, fiskalnim i socijalnim pokazateljima u Republici Hrvatskoj te je obostrano naglašena važnost provođenja sveobuhvatnih strukturnih reformi s ciljem uklanjanja ozbiljnih makroekonomskih neravnoteža. Potpredsjednik Dombrovskis izrazio je nezadovoljstvo apsorpcijom sredstava europskih fondova u Republici Hrvatskoj koja je na razini iskorištenosti oko pedeset posto.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zabrinutost visinom stope nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj te brojem mlade i obrazovane radne snage koja odlazi iz zemlje zbog nedostatka novih radnih mjesta.

Isto tako, naglasila ja kako negativni demografski trendovi ukazuju kako se Hrvatska, unatoč blagom rastu gospodarstva, još uvijek nalazi, ne samo u gospodarskoj, nego i u društvenoj krizi. U tom smislu, ukazala je na nužnost provođenja strukturnih reformi te poboljšanja gospodarske klime u Republici Hrvatskoj, piše N1.

Premijer Orešković najavio je da će mu prezentirati realan plan. Dombrovskis je jučer nakon sastanka sa predsjednikom Sabora Reinerom rekao da Hrvatska ima skromnih pomaka, no da je i dalje suočena sa značajnim makroekonomskim neravnotežama.

You may also like

0 comments