Hrvatskoj je drago što može pomoći Ukrajini

Hrvatskoj je drago da može pomoći Ukrajini, ovoga puta prijenosom znanja iz područja ratne psihijatrije i psihologije u cilju prevencije PTSP-a, izjavila je u ponedjeljak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvarajući program edukacije ukrajinskih psihijatara i psihologa “Ratna psihijatrija i psihologija”, koji se održava u Zagrebu do 23. listopada.

“Koristimo znanje koje smo stekli na težak način, ali drago nam je što Hrvatska može pomoći”, rekla je Pusić. Kako je priopćio MVEP, Hrvatska razvojno surađuje s Ukrajinom još od 2009., a od početka izbijanja krize u toj zemlji intenzivnije se uključila pružanjem humanitarne pomoći i razvojne suradnje u područjima kao što je, primjerice, psihosocijalna rehabilitacija više od 530 ukrajinske djece iz ratom zahvaćenih područja, rehabilitacija ranjenih ukrajinskih branitelja, podjela iskustava i znanja iz procesa upravljanja prognanicima i izbjeglicama tijekom Domovinskog rata, odnosno prijenos znanja o metodama dokumentiranja ratnih zločina.

Ovaj projekt predstavlja nastavak aktivnosti u prijenosu znanja, ovaj put iz područja ratne psihijatrije i psihologije u cilju prevencije PTSP. Ministrica je izrazila uvjerenost da će ta suradnja biti na obostranu korist te da će osposobiti ljude da nastave sa svojim životima, ističe se u priopćenju.  Zahvalivši ministrici Pusić na suorganizaciji projekta, ministar zdravlja Siniša Varga je podsjetio kako se Hrvatska trenutno nalazi usred migracijske krize u kojoj izbjeglicama i migrantima pruža psiho-socijalnu pomoć, sustavno pokazujući osjetljivost za ovakva pitanja.  Nakon iskazane nade obaju ministara o brzom završetku sukoba u Ukrajini i pozdravnog govora ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka u prostorijama MVEP-a započeo je petodnevni program, navodi se u priopćenju.

You may also like