Home Energetika Hrvatsko albanski forum o Jadransko jonskom plinovodu

Hrvatsko albanski forum o Jadransko jonskom plinovodu

by Agencije

Jadransko-jonski plinovod te autocesta dva su najspominjanija projekta moguće međusobne suradnje Hrvatske i Albanije na poslovnom forumu održanom u srijedu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i albanskog predsjednika Bujara Nishanija.

“Snažnija gospodarska suradnja i pokretanje infrastrukturnih projekata, poput Jadransko-jonskog plinovoda i Jadransko-jonske autoceste jamstvo su stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog razvoja ne samo dviju država nego i šireg prostora jugoistopa Europe. Ovim projektima Hrvatska i Albanija mogu znatno priodonijeti energetskom i prometom povezivanju europskog prostora”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Kako je dodala, izgradnjom jadransko-jonskog plinovoda može se osigurati trajnu i dostatnu opskrbu plinom tržišta u Hrvatskoj i susjednim državama te osnažiti tržište plina i položaj obje države na političkoj i energetskoj karti Europe. “Izgradnjom jadransko-jonske autoceste stvorit ćemo, pak, preduvjete za daljnji razvoj gospodarstava obiju zemalja, ali i trgovnskih odnosa cijelog europskog jugoistoka”, navela je predsjednica RH.

No, koliko je važno stvarati takve preduvjete za lakši protok roba i kapitala na međunarodnoj razini, dodala je, toliko je važno na domaćem terenu provoditi sveobuhvatne reforme koje će gospodarstvenicima olakšati poslovanje.

Albanski predsjednik Nishani je rekao da mu je ovo jedan od najvažnijih posjeta u inozemstvo tijekom njegova mandata, jer on odražava odlične odnose između dva naroda i dvije zemlje te zajedničke euroatlantske vrijednosti koje dijele dvije zemlje. Isto tako, nastavio je, svrha ovog posjeta je ohrabriti odnose na svim područjima interesa.

Međutim, naglasio je, gospodarski odnosi ne slijede odlične bilateralne političke odnose te ima puno prostora za njihovo poboljšanje, posebice u području prometne i energetske infrastrukture, turizma, poljoprivrede i industrije.

Robna razmjena Hrvatske i Albanije, naime, lani je iznosila tek nešto više od 70 milijuna eura i te brojke jasno govore da nisu dovoljno iskorišteni postojeći potencijali, temeljeni na dobrim odnosima dvije zemlje kroz dugu zajedničku povijest. Albanija je bila najizoliranija i najnerazvijenija zemlja Europe, no danas je bitno promijenjena, posvećena europskim integracijama, u čemu ima podršku Hrvatske, koja je svim zemljama europskog jugoistoka model na tom području, istaknuo je Nishani.

U sklopu Hrvatsko-albanskog poslovnog foruma potpisan je i sporazum o suradnji HGK i Trgovinsko industrijske komore Tirane, a Nishani je kazao da bi taj sporazum trebao olakšati poslovanje 50-tak hrvatskih tvrtki koje već posluju u Albaniji, poput Ine, Končara, Crosca ili Dalekovoda, ali i da je i sporazum i današnji forum prilika da se uspostave i nove poslovne veze gospodarstvenika dviju zemalja.

Related Posts