Hrvatski veleposlanik zabrinut zbog napada na Hrvate u BIH

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio izrazio je tijekom posjeta hrvatskoj obitelji Antunović kod Živinica zabrinutost zbog učestalih napada na Hrvate na području Tuzlanske županije koje policija niti pravosudna tijela nisu procesuirali, objavili su u utorak bosanskohercegovački mediji.

Ivi Antunoviću je u živiničkom naselju Donje Dubrave na dan Ramazanskog bajrama zapaljeno obiteljsko gospodarstvo. Po njegovim riječima izgorjela je krava, štala i 50 bala stočne hrane koja je bila složena uz štalu. Policija je uhitila i brzo pustila nasilnika. Veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio izjavio je za medije da ovo nije prvi izgred te da nadležne institucije nisu reagirale na više sličnih slučajeva kao što je bilo nedavno trganje hrvatske zastave u središtu Živinica. “Izgredi se događaju, ali najviše pogađa to što ne reagira policija i sud, a to nije prvi put. Imamo primjer lomljenje hrvatske zastave. Prije godinu dana je bilo i rušenje spomenika u katoličkim grobljima i nitko nije reagirao”, rekao je veleposlanik Del Vechio.

Pri tome je izrazio očekivanje od lokalnih institucija da zaštite tamošnje građane hrvatske nacionalnosti. “Ovako nešto se dogodi, otkrije se i privede počinitelj, pusti se i nikom ništa. Privatna imovina je svetinja i napad na privatnu imovinu se mora sankcionirati, da se takve stvari u budućnosti ne ponavljaju”, istaknuo je Del Vechio.Zajedno s veleposlanikom Del Vechiom u Živinicama su bili zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić.

You may also like